Zdravlje

Zdravlje

Dojene bebe imaju razvijeniji mozak

Može se primijentiti velika razlika u mozgovima beba koje su dojene i onih koje su jele “na bočicu” u njihovoj drugoj godini života, pokazala je magnetna rezonanca mozgova mališana. Što su dulje dojene, to su mozgovi beba bili razvijeniji, pogotovo dijelovi mozga vezani za kretanje i koordinaciju.

Odavno se zna kako dojenje donosi dugačak popis zdravstvenih prednosti za bebu, ali i za samu majku: ono štiti majčino srce jer snizuje rizik od srčanog udara, održava tlak bajki niskim, obogaćuje bebin želudac dobrim bakterijama, štiti mališane od astme i sprječava infekcije kod beba.

Sada su američki istraživači dokazali kako majčino mlijeko omogućuje 30 posto veći razvoj mozga beba.

Koristeći magnetnu rezonancu mozga, stručnjaci su analizirali mozgove ukupno 133 beba rođenih u isto vrijeme i iz sličnih obitelji koje su od najranijih dana hranjene majčinim mlijekom i usporedili ih s mozgovima beba koje su jele “iz bočice”. Ustanovili su kako dojena djeca imaju očiglednu prednost nag drugim vršnjacima. Naime, djeca koja su samo hranjena majčinim mlijekom barem tri mjeseca imaju 30 posto više rasta u ključnim dijelovima mozga za jezik, emocije i razumijevanje. Točnije, kod njih je zamijećen najbrži rast mijelinatizirane bijele tvari – tkiva bogatog živcima koji povezuju različite dijelove mozga odgovorne za učenje. S druge strane, bebe koje su jele formulu imale su najmanje bijele tvari.

Što su dulje dojene, to su mozgovi beba bili razvijeniji, pogotovo dijelovi mozga vezani za kretanje i koordinaciju.

“Zapanjujuće je da je tolika razlika moguća tako rano. Gledano u kombinaciji sa svim drugim dokazima, rekao bih da je dojenje apsolutno dobrobitno”, naglasio je dr. Sean Deoni sa Sveučilišta Brown, voditelj studije objavljene u časopisu NeuroImage.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo