Zdravlje

Zdravlje

Donosimo savjete kako se zaštititi od hladnoće

Vaša bi odjeća trebala biti slojevita, ali ne preuska; glavu obavezno zaštitite kapom, ruke rukavicama, a bitna je i topla obuća.

Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske za zaštitu zdravlja starijih osoba, objavio je upozorenje rizika za starije osobe u Hrvatskoj radi niskih temperatura zraka – hladnoće:

1. Starije osobe radi sniženog bazalnog metabolizma te fizičke neaktivnosti i promjena u organima i organskim sustavima tijekom starenja pripadaju rizičnoj skupini, posebno osjetljivoj na niske temperature.

2. Preporuča se izbjegavati izlaganje niskim temperaturama, posebice u ranojutarnjim i noćnim satima, na prvom mjestu srčanim starijim bolesnicima, kao i onima oboljelim od respiratornih bolesti.

3. Odjeća neka bude slojevita i ne preuska, vanjski sloj nepropustan na vjetar i vlagu, po mogućnosti odjeća od vune, polipropilena i svile koja zadržava više topline u unutarnjim slojevima od pamuka.

4. Izlazak po hladnoći treba izbjegavati, međutim pri izlasku se preporuča zaštititi glavu kapom, ruke rukavicama te prekriti usta šalom, radi prevencije direktnog udisanja hladnog zraka. Važna je topla i komotna obuća, bez visokih peta.

5. Ako primijetite povećano znojenje, potrebno je smjesta presvući vlažnu odjeću koja uzrokuje gubitak topline te se osloboditi suvišne odjeće.

6. Ne ignorirajte drhtavicu kod boravka na vanjskom zraku, predugo izlaganje hladnoći uz pojavu drhtavice znak je za hitan povratak u unutrašnji prostor.

7. Treba izbjegavati teži fizički rad na otvorenom te sve aktivnosti koje mogu uzrokovati umaranje i ubrzano disanje na vanjskim niskim temperaturama.

8. Izbjegavajte hodanje po zaleđenoj površini radi prevencije mogućih padova i lomova.

9. Nužno je unijeti u organizam optimalnu količinu tekućine, posebice u obliku toplih napitaka, a potrebno je izbjegavati alkohol i kofein.

10. Starije osobe tijekom starenja gube mogućnost osjeta promjena temperatura te se preporuča pratiti vremensku prognozu i imati termostat u kući.

11. Starije osobe sklone oticanju nogu, zimi trebaju paziti na ponašanje življenja, koje im pogoršavaju poteškoće, nužno je izbjegavati dugo stajanje i sjedenje (osobito prekriženih nogu), cipele s visokom ili preniskom potpeticom.

12. U slučaju pojave simptoma poput trnjenja te gubitka osjeta, uz izrazito blijedu, a pri utopljenju izrazito crvenu kožu okrajina, potrebno je potražiti pomoć svog izabranog liječnika obiteljske medicine.

13. U vrijeme hladnih mjeseci nužno je kontaktirati učestalije stariju osobu koja mora uvijek uz sebe posjedovati svoje osobne podatke, ime i prezime, godinu rođenja, adresu stanovanja i broj telefona kontakt osobe kojoj se može javiti o toj starijoj osobi.

Ozebline i pothlađivanje su ozbiljna stanja čije se negativne posljedice
mogu spriječiti ako se otkriju na vrijeme i prvi koraci zaštite
budu poduzeti. Ozebline su lokalna akutna oštećenja kože i
potkožnog tkiva uzrokovani hladnoćom. Oštećenja nastaju nakon dužeg izlaganja
ekstremnoj hladnoći. Najčešće su zahvaćeni periferni dijelovi tijela: nos, uši,
prsti, ruke i stopala. Saznajte kako se možete zaštititi od ozeblina i pothlađivanja!

Izvor: Zavod za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo