Zdravlje

Zdravlje

Dr. Lauc: Tko je u ordinaciji morao poboljšati dezinfekciju, znači da je prije bila loša

Shutterstock

Od početka širenja virusa u Kini bilo je jasno da je riječ o novoj zaraznoj bolesti, no nitko nije stvarao paniku jer je bila daleko.

Odjednom, gotovo iznenada, pojavila se u našem susjedstvu pa zakucala i na naša vrata…

Stanje su stomatološkim ordinacijama

Stomatološka djelatnost među prvima je osjetila mogućnost širenja virusa. Dok su ostale djelatnosti tek zabrinuto pogledavale prema sjeveru Italije, turističke tvrtke svakodnevno su prevozile grupe talijanskih građana kojima se onda, pod pojmom zdravstvenog turizma, masovno obavljaju usluge po skraćenim postupcima i procedurama. Kao i naš cjelokupni turizam, i dentalni turizam veže za sebe svoje goste. Možda ne baš iz istih razloga kao što je odmor, ali i naši dentalni turisti redovito se moraju vraćati u Hrvatsku.

Dentalna medicina zdravstvena je djelatnost pa trenutačno dijeli sudbine zdravstvenih ustanova. Zaprimaju se uglavnom samo hitni pacijenti i oni koji su u procesu liječenja. Radi se vrlo temeljita trijaža i na čekanju su svi oni koji mogu pričekati da se situacija smiri, a takva je velika većina.

Ovih 5 sastojaka poželjno je izbjegavati u zubnim pastama

Čekaonice držimo uglavnom praznima.

Uklonjeni su časopisi i svi materijali koji bi se mogli dodirivati. Posvuda su dezinfekcijske maramice i sprejevi, svim se pacijentima beskontaktno mjeri temperatura, detaljno ih se ispituje jesu li bili u inozemstvu ili u bilo kakvim kontaktima s oboljelima. 

Procesi dezinfekcije prostora, ploha i svega uglavnom se nisu morali mijenjati kod onih odgovornih, možda su tek neke ordinacije morale poboljšati svoje dezinfekcijske protokole. Ako neke i jesu, to je znak da su prije radile loše, jer bi sustav dezinfekcije uvijek trebao biti na najvišoj mogućoj razini.

U skladu s društvenom odgovornošću provode se i javnozdravstvene i osobne edukacije. Zdravstveni sustav pokazuje se puno boljim nego što se inače o njemu govori, ministar Beroš sjajno koordinira sustav, ljudi su odgovorni i nekako se stječe dojam da ćemo, kao i uvijek, pokazati naše najbolje lice kada je krizna i teška situacija. Kao i mnogo puta dosad, bit ćemo bolji jedni prema drugima i pokazati veliko srce i duh zajedništva dok traje kriza. A kada kriza prođe, ponovo ćemo sve po starom.

Imate zubne implantate? Koliko će trajati, ovisi isključivo o vašoj higijeni, kaže stomatolog

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo