Zdravlje

Zdravlje

Dresirana labradorica može nanjušiti kolorektalni karcinom

Japanski su znanstvenici istrenirali labradoricu koja može nanjušiti miris raka!

Psi su vrlo poznati po svom oštrom nosu, s obzirom da je njihov njuh 10.000 puta snažniji od ljudskog. Staru frazu kako su oni čovjekov najbolji prijatelj još jednom je dokazala vrijedna njuškica labradora retrivera.

Sve je više i više dokaza kako psima polazi od šape nanjušiti i otkriti rak u ljudskom dahu, krvi, urinu, pa čak i uzorcima tkiva.

Najnovije medicinsko otkriće stiže iz Japana, gdje je osmogodišnja crna labradorica retriverica uspjela nanjušiti stanice kolorektalnog karcinoma u ljudskom uzorku stolice i dahu. Marine, kako se četveronožna postavljačica dijagnoze zone, počela je svoju znanstvenu obuku u centru za otkrivanje raka St. Sugar u Japanu 2005. godine, a prije početka ove najnovije studije, uspjela je nanjušiti miris 12 vrsti raka kod pacijenata iz njihovog daha.

Dok se slični psi mogu pohvaliti s 80-postotnom točnošću dijagnoze, Marine je najtočnija – pogodila je prisutnost karcinoma u uzorcima stolice u 98 posto slučajeva te rak u dahu ispitanika u 95 posto slučajeva.

“I druge životinje s dobro razvijenim njuhom, poput miševa, mogu detektirati miris raka, no, niti jedna druga životinja ne može tako dobro komunicirati s ljudima kao pas”, tvrdi Hideto Sonoda, jedan od voditelja istraživanja.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo