Zdravlje

Zdravlje

Epidemiolog Kaić: Problem s majmunskim boginjama nastat će ako se zaraženi ne jave liječniku čim prije

Patrik Macek/PIXSELL

Europski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti objavio je kako je do danas potvrđeno 219 slučajeva majmunskih boginja izvan Afrike, od čega 118 u Europskoj uniji.

S obzirom na pandemiju bolesti COVID-19 koja je na svima ostavila trag, rađa se strah i na sam spomen novog virusa iako stručnjaci kažu kako razloga za paniku nema.

“Ne, nema razloga ni za paniku ni za strah jer se taj virus ne prenosi jako efikasno među ljudima, potreban je vrlo blizak i dugotrajan kontakt licem u lice ili fizički kontakt s osobom koja je bolesna, a osoba je zarazna samo u tim trenucima. Virus je sam po sebi sličan virusu velikih boginja i bolest joj je slična no ipak se puno teže prenosi i niža je stopa smrtnosti”, pojasnio je specijalist epidemiologije, dr. sc. Bernard Kaić, prim. dr. med, voditelj službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo

Navodi kako se simptomi javljaju tjedan do dva nakon zaraze, a to su povišena temperatura, glavobolja, bol u mišićima te umor a ponekad se kao simptom javlja i grlobolja. Unutar nekoliko dana od početka bolesti, može se javiti i osip (koji može izgledati dramatično) te povećanje limfnih čvorova koji su bolni. Osip isto tako može biti bolan na dodir. 

“Postoje dvije vrste virusa majmunskih boginja, centralna afrička i zapadno afrička varijanta. Ova koja sad cirkulira je zapadno afrička i puno je blaža i ima puno nižu smrtnost. Kod centralno afričke varijante se bilježi i 10 posto smrtnost, a kod zapadno afričke je zabilježena smrtnost od 1 do 3 posto (u Africi). Među zaraženima do danas u Europi nema smrtnih slučajeva”, ističe epidemiolog. 

Kako se majmunske boginje liječe? 

Postoji registriran lijek koji se koristi za liječenje velikih i majmunskih boginja, navodi dr. Kaić te pojašnjava kako ga mi nemamo jer nam nije trebao ali sada se dogovara na razini Europe i zajednička nabava tog lijeka, ali on se ne daje u svim slučajevima. 

“Glavno liječenje se odnosi na snižavanje temperature, sprečavanje dehidracije, a pažnja se treba obratiti da se spriječi zagnojavanje tih mjehurića”, navodi liječnik. Na pitanje je li istina da cjepivo protiv velikih boginja može služiti kao dobra zaštita od majmunskih boginja, dr. Kaić odgovara kako su se u Hrvatskoj cijepili oni rođeni prije 1978. godine kada se cjepivo i ukinulo, ali se ne zna koliko je dugotrajna ta zaštita iako su istraživanja, provedena oko 1980. godine, pokazala kako je cjepivo učinkovito i do 85 posto kao svojevrsna zaštita. 

Ovo su razlike u simptomima raka debelog crijeva i raka želuca: Što trebate znati?

Jesu li samo muškarci ugrožena skupina? 

“Prema podacima za sada su većina oboljelih muškarci koji imaju spolne odnose s muškarcima, a s obzirom na to da baš u toj populaciji virus cirkulira, treba svakako informirati ljude da se trebaju paziti i smanjiti broj kontakta jer trenutno je za njih rizik najveći”, upozorava sugovornik te navodi da se virus ipak prenosi kapljičnim putem i bliskim fizičkim kontaktom, svatko može oboljeti a ne samo ugrožena populacija. 

Najveća zabilježena epidemija

“Ovo je najveća epidemija majmunskih boginja zabilježena izvan tih par zemalja centralne i zapadne Afrike. Bilo je manjih grupiranja majmunskih boginja, ali samo od par slučajeva. Naime,  obično je to bilo tako da se netko zarazio u Africi i vratio se kući van Afrike zaražen,  ali u tim slučajevima bi se zarazili samo njegovi ukućani ili njegovatelji – nije nikada došlo do ovako velikog širenja da bi bilo preko 200 prijenosa sa čovjeka na čovjeka izvan Afrike.”, upozorava stručnjak. 

5 najčešćih problema sa stopalima zbog kojih morate liječniku – i to prije ljeta

Kako će se situacija razvijati? 

Obzirom se bolest lako prepozna kada se na nju misli i da su pacijenti zarazni samo kad su bolesni te ako ih se izolira pod zdravstveni nadzor stave kontakti te osobe, većih problema neće biti, smatra liječnik te dodaje: 

Problem će biti ako se zaraženi ne jave liječniku što je moguće, pitanje je koliko je sad ljudi već zaraženo, pitanje je koliko je zaraženih izvan zajednice muškaraca koji imaju spolne odnose s muškarcima … Lako je moguće da je ta infekcija već izašla van te populacije, pa vjerujem da će se još neko vrijeme otkrivati novi slučajevi koja možda i nisu tako “novi”. No, ako  bude dobar nadzor nad novootkrivenima, to će se najvjerojatnije zaustaviti, ne vjerujem da će doći do nekoliko tisuća novooboljelih, ali bi par stotina moglo”, zaključio je dr. Kaić.

Više saznajte u videu: 

Photo: Patrik Macek/PIXSELL 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo