Ovo su razlike u simptomima raka debelog crijeva i raka želuca: Što trebate znati? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Ovo su razlike u simptomima raka debelog crijeva i raka želuca: Što trebate znati?

Shutterstock

Na žalost, u pitanju su dvije opasne bolesti koji, ako se ne prepoznaju na vrijeme, mogu biti i smrtonsone.

Prevencija je svakako najvažniji način sprečavanja razvoja zločudnih bolesti, a ako se bolest dogodi, najvažnije je na vrijeme prepoznati simptome.

Rak želuca zauzima drugo mjesto među zloćudnim tumorima u čovjeka, kako po učestalosti tako i po smrtnosti. Rak želuca u muškaraca se javlja prosječno 2 puta češće nego u žena. Tipična dob kada se bolest dijagnosticira je 50-75 godina. Rak želuca najčešće nastaje zloćudnom preobrazbom stanica sluznice želuca. Takav se oblik raka naziva adenokarcinom. On predstavlja 90-95% svih slučajeva raka želuca. Iako učestalost raka smještenog u samom želucu pada, dramatično raste broj slučajeva raka smještenog na prijelazu jednjaka u želudac. Osobito zabrinjava da se ovaj tip raka često javlja u bolesnika mlađih od 40 godina. U Hrvatskoj se, prema podacima Registra za rak dijagnosticira gotovo 900 novih slučajeva raka želuca svake godine, stoji na stranicama onkologija.hr.

Kada je u pitanju rak debelog crijeva, pema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz 2017. godine, rak debelog crijeva s oko 3 tisuće novooboljelih godišnje predstavlja drugi po učestalosti tip tumora u osoba oba spola. Iako se u većini zapadnoeuropskih zemalja te Kanadi i Sjedinjenim Američkim Državama bilježi blagi pad smrtnosti od raka debelog crijeva, u Istočnoj Europi, uključujući i Hrvatsku pojavnost, ali i smrtnost od ove bolesti bilježi uzlazni trend. Od raka debelog crijeva godišnje u našoj zemlji umre više od 1500 osoba.

Ovaj opasni rak sve više se otkriva dok je već kasno – obratite pažnju na 6 važnih simptoma

Prepoznajte simptome raka debelog crijeva i raka želuca kako biste mogli reagirati na vrijeme i rano započeti s liječenjem.

Kako prepoznati simptome raka želuca?

Izgledi za preživljenje mogu se povećati ranim otkrivanjem raka želuca. Međutim u zemljama Zapadne Europe gdje je ova bolest relativno rijetka, preventivni pregledi želuca radiološkim metodama kojima bi se obuhvatila cjelokupna rizična populacija nisu isplativi. Zato je važno da, ako imate neki od faktora rizika ili simptome koji se mogu povezati s rakom želuca, zatražite pomoć liječnika koji će vas uputiti na daljnju obradu.

Najčešći simptomi raka želuca su:

  • Bol u području žličice (epigastrija) prisutna je u oko 70% bolesnika

  • Gubitak na težini javlja se u 70-80% bolesnika

  • Mučnina i povraćanje

  • Otežano gutanje (disfagija)

  • Nadutost i loša probava

  • Osjećaj punoće u želucu

  • Pojava tamne krvi u stolici javlja se rijetko

  • Umor, kao posljedica kroničnog gubitka krvi i anemije

Kako prepoznati simptome raka debelog crijeva?

Preventivnim pregledima i dijagnostičkim testovima može se otkriti u ranoj fazi kada je moguće potpuno izlječenje. Nažalost, većina oboljelih javlja se liječniku tek kada bolest počinje stvarati simptome poput smetnji u pražnjenju crijeva (proljevi, zatvor) krvi u stolici ili gubitka na težini.

Ako imate više od 40 godina i želite ostati zdravi, prestanite raditi 11 čestih pogrešaka

Kirurški je zahvat osnovna metoda liječenja raka debelog crijeva, a njegova uspješnost ovisi o veličini i proširenosti tumora. Pored kirurškog liječenja, ovisno o stadiju bolesti i lokalizaciji raka debelog crijeva, može se provesti zračenje ili sistemska terapija koja uključuje primjenu citotoksičnih lijekova (kemoterapije) te bioloških lijekova koji svojim ciljanim djelovanjem na tumorsku stanicu značajno poboljšavaju ishod liječenja.

Izvor: Onkologija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo