Zdravlje

Zdravlje

Estrogen povezan s rakom ustiju

Pušenje cigareta i ispijanje alkohola doprinose raku ustiju i usne šupljine, a estrogen potpomaže širenje raka i mijenjanje prekancerogenih lezija u stanice raka.

Stručnjaci Centra za rak Fox Chase su ustanovili kako se prekancerogene stanice u ustima i okolnom tkivu “hrane” estrogenom i zbog njega se mogu proširiti ako se potpomogne ekspresija određenog enzima koji omogućuje pretvorbu ovih stanica u stanice raka.

Jednako tako su ustanovili da ako se ekspresija enzima CYP1B1 oslabi, tada se prekancerogene stanice ne mogu micati, dijeliti i širiti u usnoj šupljini. Naglasili su kako u ovom slučaju estrogen nije bio odgovoran za ekspresiju stanica raka, nego onih prekancerogenih koje se tek trebaju pretvoriti u stanice raka.

“U budućnosti bismo htjeli pronaći prirodno ili prehrambeno sredstvo koje može osiromašiti enzim CYP1B1 i vidjeti možemo li spriječiti rak ustiju u prekancerogenom stadiju”, tvrdi Ekaterina Shatalova, jedna od osoba koje su sudjelovale u istraživanju.

Njen je tim pronašao način kako zaustaviti pretvaranje prekancerogenih stanica u stanice raka ustiju. “CYP1B1 bi mogao biti divna meta kod prekancerogenih lezija glave i vrata, jer ako ga napadnemo, možemo zaustaviti progresiju tih lezija u napredno stanje”, objasnila je Shatalova.

Prethodne studije istog tima pokazale su kako estrogen vodi do promjena metabolizma nakon izlaganja dimu cigareta i može uzrokovati rak pluća.

Pušenje cigareta i ispijanje alkohola doprinose raku ustiju i usne šupljine, a estrogen potpomaže širenje raka i mijenjanje prekancerogenih lezija u stanice raka. Gotovo devet od deset slučajeva raka usta uzrokovano je pušenjem cigareta i
ispijanjem alkohola
, te prehranom siromašnom voćem i povrćem. Rezultati su to petogodišnjeg škotskog istraživanja koje je financirala Europska
unija. Svake godine, rak gornjeg dišno-probavnog trakta uzrok je smrti za više od
100.000 osoba diljem Europe, a uključuje rak ustiju, grla i
jednjaka
.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo