Zdravlje

Zdravlje

Evo odgovora zašto ne biste smjeli odgađati svoj jutarnji alarm

Priznajte si – svako jutro isti scenarij. Navinete sat ranije samo ne biste li osjetili onaj osjećaj odgađanja budilice. Koliko god se činile slatke, te minute nisu uvijek dobre za vas.

Spavate najslađim snom i eto ga. Iritantan zvuk budilice i instantna nervoza ako u roku sekunde ne pronađete gumb za odgađanje alarma. Pokušali ste i s najdražom pjesmom, ali ubrzo je prestala biti tako draga, a i jutra nisu bila puno ugodnija. Pa zašto bismo onda trebali prestati koristiti takozvani snooze gumb?

Vaša produktivnost tokom dana pati

Iako se par minuta ponedjeljkom čini kao dar s neba, mnogi stručnjaci se slažu kako odgađanje ustajanja i nije tako divno kakvim se predstavlja. Kao što svi znamo tokom noći izmijenjujemo dvije faze sna, onu lakšu/pliću i onu dublju. Otprilike sat vremena prije no što ustanemo mozak šalje signale tijelu u vidu hormona kortizola i adrenalina, podiže temperaturu tijela i priprema nas za buđenje. Nevjerojatno je kako se krevet čini topao i ugodan tada, pravi mali raj. Zbog toga već sama ideja budilice koja nas neprirodno prene iz sna nije najbolja, no tu si i ne možemo previše pomoći, zar ne? Ali zato možemo prestati preskakati prvih jedan, dva, tri, pet alarma. Čudno, ali istinito – tih pet minuta zapravo nas čine još umornijima. Tada ne spavamo kvalitetnim snom kao što bismo činili da smo budilicu navili za ono vrijeme kada se doista moramo dići. Za tvrdokorne “odgođivače” tu se ne radi samo o pet minuta. Priznajte si, koliko puta ga odgodite? Samo kada biste uspjeli maknuti šape s te budilice. Pokušajte ju staviti dalje od kreveta. Jednom kada se ustanete manje su šanse da ćete se htjeti vratiti.

Tajna lakšeg buđenja

Recept je jednostavan – spavajte više. Sredite si bioritam tako da legnete ranije i budite se uvijek u isto vrijeme. Nakon nekog vremena postat će vam prirodno i govoto da nećete trebati budilicu. Ustajat ćete se sa suncem i pijetlovima, stići popiti jutarnju kavu, a lijegati prije nego nestane i ono malo dobrog programa što televizija nudi. Prenatrpan jutarnji raspored samo je jedan od brojnih razloga nervoze koja vas prati kroz dan. Razmaknite zastore i pustite prirodnoj svjetlosti da učini svoju magiju.

A. K.

Foto: Shutterstock

Odmorite se uz 6 savjeta za čvrst san tijekom ljeta

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo