Fibromijalgija: alternativna medicina olakšava simptome - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Fibromijalgija: alternativna medicina olakšava simptome

Fibromijalgija je kronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćeno umorom. Tretmani, kao što su analgetici, antidepresivi, sredstva za opuštanje mišića te injekcije anestetika rijetko su učinkoviti. Međutim, mnoge osobe pronalaze olakšanje u prirodnim i alternativnim tretmanima.

kJedan od takvih je i upotreba povećanih količina koloidnog srebra – početi sa 60-120 ml po danu, a nastaviti s najmanje 30 ml dnevno dok se ne postignu zadovoljavajući rezultati. Osim toga, preporuča se upotreba proteolitičkih/probavnih enzima kako bi se otopio fibrin (uzimati 5 ili više kapsula dva do tri puta dnevno na prazan želudac).

Evo i nekih dodatnih mogućnosti:
Kurkuma, magnezij, ulje crnog lana i biljni ekstrakt oleandera su snažni imunološki modulatori koji mogu pomoći. Fibromijalgija se povezuje s nedostatkom magnezija, pa neke procjene kažu kako je manjak ovog minerala zabilježen kod 80 do 95 posto osoba.

Svakodnevno konzumirajte jabuke i/ili njihov sok. Ovo voće sadrži “jabučnu kiselinu”, tvar za koju se vjeruje da ublažava bolove i upale. Konzumirajte najmanje dvije jabuke, ili svakodnevno popijte litru soka.

Druge dobre prehrambene navike koje vam mogu pomoći uključuju:

  • Konzumaciju velikih količina esencijalnih masnih kiselina i omege-3
  • Smanjenje potrošnje integralne hrane
  • Izbjegavanje šećera, umjetnih sladila i namirnica koje sadrže bijelo brašno
  • Konzumaciju jogurta koji sadrži aktivne kulture kvasca

kIsprobajte akupunkturu. Ova starokineska metoda liječenja bazira se na protoku energije kroz tijelo i stimulaciji određenih točaka na koži. Energetska neravnoteža odražava se kroz različite bolesti, a liječi se ubadanjem iglica na određene točke na tijelu ili na ušnoj školjci. Akupunktura iz dana u dan bilježi sve bolje rezultate u smanjivanju bolova. Od fibromijalgije i kroničnih glavobolja do grčeva i artritisa, alternativni i komplementarni doktori svjedoče izvrsnim rezultatima ovog prilično jeftinog načina liječenja. Tako mnogi od njih svojim pacijentima radije prepisuju ovu metodu nego farmaceutske lijekove.

Fibromijalgija se također povezuje s kontaminacijom teškim metalima. Peršin, alga chlorella i lišće korijandera su odlične biljke za uklanjanje teških metala.

Nemojte odustati od vježbanja. Osobe s fibromijalgijom često prestaju s fizičkom aktivnošću jer zna biti bolna. Međutim, neaktivnost oslabljuje mišiće i čini ih osjetljivijima na bol. Aerobne vježbe niskog intenziteta, plivanje, sobno bicikliranje ili istezanje često su korisne za osobe s fibromijalgijom.

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo