Gen "štiti" od raka crijeva?

Geni

Stručnjaci sa Dundee sveučilišta otkrili su da uklanjanje jednog gena iz miša predodređenog za rak tankog crijeva povećava učestalost pojave tumora za 50 puta.

Povećanje adenoma - predkancerogenih izraslina – moglo bi biti povezano s pojačanjem upalnih procesa u crijevu, pokazala je studija objavljena u časopisu PNAS. 

Rak crijevaGSTP gen ranije je bio povezivan sa smanjenjem raka pluća.  

Nekoliko studija ukazalo je na činjenicu da taj gen osigurava zaštitu i plućima i koži od kancerogenog rasta. Najnovije istraživanje Dundee sveučilišta tvrdi kako GSTP gen u crijevima djeluje na drugačiji način.  Naime, primijećeno je više upalnih procesa tankog crijeva kod miševa kojima je gen GSTP odstranjen.

Upale su od ranije povezane s razvojem polipa – a neki od njih mogu biti kancerogeni, poput adenoma – i upravo ovdje gen GSTP može imati zaštitnu ulogu.  

Liječnici već znaju za dva genetska stanja koja povećavaju rizik od razvoja raka crijeva: FAP - familijarna adenomatozna polipoza, i HNPCC - nasljedni nepolipozni kolorektalni karcinom. Ova stanja odgovorna su za otprilike 20 posto svih oboljenja od raka crijeva.  

Rezultati studije ne mogu se odmah klinički provjeriti, ali stručnjaci tvrde da određene namirnice, poput brokule, mogu povećati razinu GSTP-a.   

"Ako se studija uspješno provjeri i na ljudima, na pomolu je novi način smanjivanja rizika od raka crijeva", izjavio je  dr.  Lesley Walker, glasnogovornik na Cancer Research UK-u, centru koji je proveo istraživanje.

IstraživanjaDr. Rob Glynne Jones, vodeći medicinski stručnjak na Bowel Cancer UK-u , također je komentirao najnovija istraživanja. "Tek sada shvaćamo pravu važnost upalnih (inflamatornih) odgovora – i u smislu predodređenosti za rak, ali i u smislu reakcije pacijenta na liječenje", rekao je Jones.

Profesor William Steward iz udruge Pobijediti rak crijeva izjavio je kako je poticajno saznanje da se na gen može utjecati prehranom.  

"Nova studija ukazala je na mogući drugačiji pristup liječenja i sprječavanja raka debelog crijeva. Rak crijeva sve je češći, posebice među mlađom populacijom, pa bi ovo istraživanje moglo utjecati na smanjenje broja oboljelih ", zaključio je Steward. 

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!