Glaukom: Znate li kako možete spriječiti sljepoću? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Glaukom: Znate li kako možete spriječiti sljepoću?

U povodu Svjetskog dana glaukoma, jednim od vodećih uzročnika sljepoće, razgovarali smo s dr. sc. Nadeždom Bilić iz Poliklinike za oftalmologiju i ortopediju Bilić Vision.

Glaukom je naziv za skupinu promjena na oku koje oštećuju vidni živac i koje mogu uzrokovati potpunu sljepoću, a često su povezani s povišenim očnim tlakom. Povišen očni tlak nastaje kao posljedica neravnoteže između stvaranja i otjecanja očne vodice iz oka. Kako je očna jabučica zatvoren sustav, taj tlak se prenosi na sve dijelove oka i pritišće vidni živac koji se vremenom oštećuje i dovodi do gubitka vida”, kazala nam je dr. sc. Nadežda Bilić, dr. med, specijalist oftalmolog Poliklinike Bilić Vision.

Glaukom mogu imati svi, međutim češća je pojava glaukoma nakon 40. godine. Razlog je starenje oka uz genetsku predispoziciju užeg očnog kuta, pa dolazi do zadržavanja očne vodice u oku i povišenja očnog tlaka. Očni tlak je češće povišen i u pacijenata s kratkovidnošću, dijabetesom, kardiovaskularnim bolestima te kod onih čiji članovi obitelji već imaju dijagnosticiran glaukom. Primarni glaukomi nastaju kao posljedica neravnoteže očne vodice, dok sekundarni mogu nastati kao posljedica drugih očnih bolesti – teških upala, trauma oka, operacija itd.

Koji su simptomi glaukoma?

U početku bolesti glaukom nema očnih simptoma koji bi upozorili pacijenta na gubitak vida, zbog čega ga često nazivamo ‘tihim ubojicom vida’. Upravo zbog toga glaukom treba ciljano tražiti. Zbog toga se preporučuje jednom godišnje posjet oftalmologu i provjera očnog tlaka, naročito u osoba nakon 40. godine života. U kasnijem tijeku bolesti nastupa suženje vidnog polja. Kod glaukoma zatvorenog kuta, kada je očni tlak izrazito visok, može nastati crvenilo oka, zamućenje vida i glavobolja s mučninom i povraćanjem”, objasnila je dr. sc. Bilić.

Glaukom je kronična bolest

Liječenje glaukoma većinom se provodi kapima koje se ukapavaju u oko jednom ili više puta dnevno, a ponekad i više vrsta kapi. S obzirom na kronični tijek bolesti, potrebno je trajno neprekidno korištenje kapi za sniženje očnog tlaka.

“Pored terapije kapima, danas se sve više provodi lasersko liječenje glaukoma. Selektivna laserska trabekuloplastika (SLT) je bezbolni ambulantni zahvat kojim se formiraju rupice u očnom kutu te se povećava protok očne vodice iz oka u venski sustav. Ona smanjuje ovisnost o medikamentoznoj terapiji, a ponekad i u cijelosti dolazi do regulacije očnog tlaka i prestanka medikamentozne terapije”, objasnila je dr. sc. Bilić.

Iako se glaukom može pojaviti i kod malih beba već prilikom rođenja, pojava glaukoma u toj dobi ipak je rijetka.

Ako se bolest ne prepozna i ne pristupi liječenju odmah, dolazi do oštećenja vidnog živca i trajnog oštećenja vida. Takve oči se ipak prepoznaju po neuobičajeno velikoj rožnici, koja je nekad smanjene prozirnosti, poput zahukanog stakla i često se prepoznaju već u rodilištu.

Kod neuobičajeno dugotrajnih glavobolja i genetike u obitelji, uvijek je dobro i u tinejdžerskoj dobi napraviti provjeru očnog tlaka s ciljem isključenja glaukomske bolesti.

Imate li vi glaukom?

Ako niste nikada izmjerili svoj očni tlak, a stariji ste od 40 godina ili netko u vašoj obitelji boluje od glaukoma, možete saznati svoj rizik od ove bolesti i izmjeriti očni tlak u jednom od 18 gradova u Hrvatskoj, zahvaljujući nacionalnoj kampanji Referentog centra za glaukom Ministarstva zdravlja “Zaustavimo glaukom“!

Javnozdravstveni se događaji za građanstvo odvijaju cijeli tekući tjedan, koji je posvećen ranom otkrivanju glaukoma i njegovom sprječavanju, a preostale datume pregleda i lokacije možete saznati ovdje.

Glaukom je bolest povišenog očnog tlaka​

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo