Zdravlje

Zdravlje

Google doktor – oprezno s digitalnim liječenjem!

Foto: Shutterstock

Jeste li čuli za cyberhondriju? Liječnicima radi velike probleme, stvara nepotrebne gužve u ambulantama, a ide ruku pod ruku s google doktorom, liječenjem preko interneta i zdravstvenim mobilnim aplikacijama.

Cyberhondria je novi pojam koji opisuje neutemeljenu zabrinutost pacijenta do koje dolazi kada s obzirom na zdravstvene simptome preko interneta istražuje moguće dijagnoze. Možda počnete istraživati o teškoj glavobolji, a na kraju ćete čitati tekstove o tumorima na mozgu. Google doktor, kako je popularno nazvan takav način samodijagnoze, stvara sve više problema doktorima i medicinskom osoblju. Doc.dr.sc. Hrvoje Šobat, dr.med. iz Klinike za tumore kaže da digitalno doba nije produciralo samo Google doktor, nego i savjetovanja putem društvenih mreže i mHealth, mobile health ili zdravstvena savjetovanja putem mobilnih aplikacija. Kaže, u javnosti se još uvijek ne govorio o problemu internet liječenja, a trebalo bi se. Sve što pročitate na internetu uvijek uzmite sa zrnom soli.

Problem Google doktora je što ne znate tko je sadržaj stvario na internet. Nemate garanciju da materijal nije motiviran kako bi vam netko nešto prodao. Ili kao laik ne znate prepoznati što je važno, a što nije.

Ako nakon postavljene dijagnoze ipak želite drugo mišljenje, tražite ga i napravite još jedan pregled. Ne tražite savjete kod liječnika koji vas nisu pregledali.

“Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji društvene mreže i e-mailovi korisni su u praćenju i konzultiranju pacijenta, ali ne smije služiti kao prvi kontakt i za davanje savjeta bez da se pacijent pregledao. U redu je da pacijent koji je došao liječniku, kojemu je postavljena dijagnoza, tko je liječen pa pušten doma i sada se prati njegovo stanje, da preko maila i drugih oblika moderne komunikacije nešto priupita liječnika. Sve ostalo npr. liječenje preko e-maila, portala i sl. ne dolazi u obzir.”, objasnio je dr. Šobat.

Aplikacije u službi zdravlja?

Mobilne aplikacije koristan su alat ako ga umjereno koristite, ali nemojte ih zloupotrebljavati.

“Mobile health je nešto o čemu se uopće ne priča. Za razne androide i iPhone mjesečno imate stotine tisuća zdravstvenih aplikacija koje ćete downloadati, skinuti bez provjere tko ih je postavio. Programeri, u namjeri da uzmu 99 centa od svakog korisnika, postavljaju kojekakve aplikacije koje npr. mjere tlak, šećer, rade EKG, dijele zdravstvene savjete, a da uopće nisu valorizirani i verificirani, niti su odobreni od Agencije za lijekove. Oni se ograđuju od bilo kakvih zakonskih odgovornosti. Za najmanje odstupanje aplikacija će reći: Javite se svom doktoru. Pa npr. ako imate tlak 110/70, a vi upišete 111/70 on će to odmah prepoznati kao visoku vrijednost i poslat će vas doktoru. Tako se svaki dan generiraju stotine i stotine pacijenata koji se uplaše, opterećuju ambulante i rade gužve, a uopće nisu bolesni – zaključio je docent.

Pročitajte ima li razloga za strah od “online” liječnika.

Mia Bednaž

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo