Zdravlje

Zdravlje

Gorka sol – smanjuje bolove, a djeluje i kao lijek za stres!

Foto: Shutterstock

Kada se priča o gorkoj soli, zapravo se priča o hidratiziranom magnezijevom sulfatu koji nosi još naziv epsomit, odnosno epsomska sol, a dostupna je u skoro svakoj ljekarni.

Epsomska sol nosi ime prema mjestu u Engleskoj, Epsomu, u kojem su se najprije prokuhavale mineralne vode kako bi se dobio ovaj magnezijev sulfat. Magnezijev sulfat u organizmu zamijenjuje magnezij u organizmu te potiče vodu u probavi.

Oralno korištenje gorke soli 

Funkcionira kao lijek za probavne probleme, odnosno ima laksativna svojstva, a pomoći će i onim osobama koje u organizmu imaju manjak magnezija. Simptomi manjka magnezija su slabost, grčevi u mišićima i nistagmus. No, prije nego koristite gorku sol oralno – važno je da se konzultirate sa liječnikom, pogotovo ako patite od nekog kroničnog oboljenja, poput bolesti vezanih uz srce, bubrege te dijabetes.

Gorka sol za ljepotu, protiv bolova i kao antistres 

No, gorka sol ipak je magičan spoj koji vam može na niz načina pomoći i samo ako ju koristite, gorka se sol koristi i za ugodne kupke, a na ovaj će način pomoći kod boli u mišićima, smanjiti bol nastalu od udaraca. Uz to, kupka sa gorkom soli pomoći će vam da se opustite. Naime, u toploj se vodi gorka sol razgradi, a magnezijevi ioni se razdvoje od molekula soli – magnezijevi ioni tada smanjuju stres te potiču lučenje hormona seratonina.

Smatra se kako gorka sol ima i utjecaj na arterijsko zdravlje te na taj način preveniraju ozbiljne zdravstvene kardiovaskularne bolesti. Naime, gorka sol smanjuje upale te štite elastičnost arterija, a savjetuje se tri do četiri puta tjedno kupati u gorkoj soli.

Također, magnezijev sulfat možete koristiti i za čišćenje pora, a recept je prilično jednostavan – u pola litre vode dodajte šalicu gorke soli i to nanesite na lice. Jednako tako, gorku sol možete koristiti i kao piling za cijelo tijelo – samo nanesite gorku sol na lice tijekom kupke kao što biste i piling.

Ako imate problema sa atletskim stopalom ili drugim gljivičnim oboljenjima na nogama, pola šalice gorke soli pomiješajte s toplom vodom i što duže natapajte noge u vodi – barem dok se voda ne ohladi. Gorka sol će smanjiti svrbež koji osjećate zbog infekcije, ali će i potaknuti i uspješnije liječenje.

Drugim riječima, gorka sol pomaže kod ublažavanja bolova različitih uzroka, od boli mišića do boli nastalih zbog uboda, ali i opušta tijelo te smanjuje osjećaj stresa.

Znate li što će vam se dogoditi ako izbacite sol iz prehrane? Pogledajte i kako posoliti hranu – bez soli!

Foto: Shutterstock

G.H. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo