Zdravlje

Zdravlje

Grgljanje slane tople vode, pileća juha… Što sve možete koristiti kao pomoć kod grlobolje?

Shutterstock

Grlobolja može biti prvi signal gripe, popratni simptom bolesnih glasnica ili indikacija neke ozbiljnije bolesti.

Bez obzira koji bi mogao biti uzrok, prvo na što čovjek pomisli kad ga zaboli grlo je kako si olakšati i umanjiti bol. Osim antibiotika, ako je u pitanju bakterijska bolest, pomoć možete potražiti u domaćim pripravcima savjetuje to dr. Jeffrey Linder iz Bostona. 

Grgljanje slane tople vode: Nekoliko studija je došlo do saznanja da je grgljanje slane vode nekoliko puta na dan može smanjiti otekline na grlu i omekšava sluz, što pomaže izbacivanju iste a i bakterija. Liječnici generalno preporučaju otopinu koja se sastoji od pola čajne žlice i jedne šalice tople vode. nakon grgljanja vodu ispljunite.

Namaz od medvjeđeg luka – fantastičan dodatak svakom jelu

Pastile: Korištenjem pastila stimulirate proizvodnju sline, što će učini grlo vlažnim pa će vam samim time biti lakše gutati. kako biste pojačali djelovanje, odaberite one s efektom “hlađenja” poput eukaliptusa ili mentola.

Sirupi protiv kašlja: Ako vas i ne muči kašalj, sirupi protiv njega mogu ublažiti osjetljivost grla. Baš poput pastila i oni mogu omogućiti trenutno olakšanje.

Tekućina: Piti tekućinu je iznimno važno tijekom bilo koje bolesti, a osobito ako vam je grlo iziritirano ili upaljeno. Ako vam ne prija voda, topli čaj će pružiti trenutno olakšanje. Pripremite biljne čajeve koji sadrže antioksidante za koje se smatra da jačaju otpornost organizma i tako pružaju zaštitu od upala.

Pileća juha: Osim što je ona stari lijek za skoro sve bolesti, znastvenici su otkrili da sastojci pileće juhe djeluju antibakterijski i da sprečavaju infekciju gornjih dišnih puteva. Vruća juha, osim toga povećava tjelesnu temperaturu i ublažuje bolove.

Odmor: Možda nije najbrže rješenje, ali dobar odmor je možda najbolja stvar koju možete učiniti za sebe te u borbi protiv infekcije koja je i uzrokovala bolno grlo.

A. A.

Foto: Shutterstock

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo