Zdravlje

Zdravlje

Gubitak kose najčešće je hormonski, tko su kandidati za transplantaciju?

Gubitak kose je problem za veliki broj muškaraca i žena, a od 2014. do 2016. je broj transplantacija kose u svijetu porastao za 60%, a od prilike takvo je stanje i u Hrvatskoj.

Specijalist plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije Dr. Ana Maletić iz Poliklinike Maletić u razgovoru otkriva zašto dolazi do gubitka kose i kako se ona može nadomjestiti transplatacijom.

Koji su najčešći uzroci gubitka kose?

Najčešći uzrok je hormonski, odnosno androgena alopecija. Ovaj oblik gubitka kose zahvaća prednji dio vlasišta, zalistke, te krunu odnosno vertex.

Tko su kandidati za transplantaciju kose?

Puno veći broj muškaraca gubi kosu nego što je to slučaj kod žena, pa više od 80% klijenata za ovaj zahvat ćine muškarci.

S kojih se područja uzimaju dlake za transplantaciju?

Zatiljni dio vlasišta i područje postranično iznad uški nisu zahvaćeni gubitkom, te su ova područja najčešće donorske regije za vađenje folikularnih jedinica koje se onda transplantiraju na regije gdje kose nedostaje ili je prorijeđena. Ako je stupanj čelavosti jako velik, dlake se uzimaju s drugih dijelova tijela npr. brade, prsa, pubične odnosno stidne regije i transplantiraju u područje vlasišta.

Koje metode koristite za transplantaciju?

Trenutno je najveći svjetski trend FUE metoda (ekstrakcija folikula jedinica) koju i mi u Poliklinici primjenjujemo. Kod ove metode folikularne jedinice s dlakama se uzimaju s donorske regije specijalnim instrumentima promjera manjeg od 1 mm. Na ovaj način na donorskoj regiji ne ostaje vidljiv ožiljak u obliku linije. Na svakoj folikularnoj jedinici su u prosjeku 2.5 dlake, a one se usađuju na regiju gdje kose nedostaje. Ovo se također radi specijalnim instrumentima koji omogućuju usađivanje kose bez traume odnosno oštećenja folikularnih jedinica. Bitno je da se folikularne jedinice usađuju pod određenim kutom i u odgovarajućem smjeru kako bi transplantirana kosa izgledala prirodno.

Kolika je uspješnos zahvata i koliko traje oporavak?

Kod nas je uspješnost oko 98%, što znači da od transplantiranog broja folikularnih jedinica 98% preživi i nastavi rasti na regiji u koju su usađene. Ovako veliku uspješnost imamo jer je naš cijeli tim koji sudjeluje u transplantaciji kose, na čelu sa mnom, educiran je za transplantaciju kose.

Bitno je da se narednih desetak dana izbjegavaju veće fizičke aktivnosti. Kosa iz transplantiranih folikularnih jedinica najčešće ispadne desetak dana nakon zahvata te ponovno počne rasti za 15-16 tjedana od transplantacije. Ovim zahvatom se dobivaju trajni rezultati.

Ana Abrahamsberg/Večernji list

Foto: Shuterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo