Hiperaktivni mokraćni mjehur i kronični prostatitis na Rebru liječe akupunkturom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Hiperaktivni mokraćni mjehur i kronični prostatitis na Rebru liječe akupunkturom

Akupunktura kao dio liječenja, ponajprije kao metoda ublažavanja boli, uvedena je za pacijente Klinike za urologiju KBC-a Zagreb.

Za dvije dijagnoze otvorena je mogućnost da se propisuje akupunkturu koja je dostupna na uobičajenu liječničku uputnicu, što znači da je na teret HZZO-a, a dosadašnje rezultate možemo opisati ohrabrujućima.

Te dvije dijagnoze kod kojih se propisuje akupunktura, jasno kada to procijeni liječnik, jesu hiperaktivni mokraćni mjehur i kronični prostatitis. Potonja je, kako objašnjava dr. Luka Penezić, jedna od najčešćih uroloških bolesti mlađih muškaraca te treća po učestalosti neovisno o dobi pacijenta.

Do 30 tretmana

Nama je klinički bitno razlikovati kronični bakterijski prostatitis od kroničnog abakterijskog. Radimo mikrobiološku obradu na kojoj temeljimo tu podjelu, a najizraženija tegoba i najgori simptom je bol u zdjelici. Većina pacijenata ima kronični abakterijski prostatitis i njima ćemo ponuditi akupunkturu, objašnjava dr. Luka Penezić dodajući da su pacijenti koji su prošli akupunkturu osjetili olakšanje simptoma, odnosno boli što povećava kvalitetu života ovih ljudi.

Kako se akupunktura u ovim slučajevima provodi, objasnila je dr. Sandra Nenadić Šprajc, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja, opisavši da se sterilne iglice na 30 minuta postavljaju transkutano, a za obje navedene dijagnoze riječ je o postavljanju iglica na području glave, trbuha, sakralne regije i potkoljenice. Ovisno o bolesti i pacijentovoj reakciji na terapiju, ponavlja se 10, 20, a nekad i 30 puta, u pravilu po dva tretmana tjedno.

Metoda priznata od 1979.

Ova liječnica ističe da je riječ o komplementarnoj metodi liječenja koja se dugi niz godina koristi s konvencionalnim metodama i koju je još 1979. priznala Svjetska zdravstvena organizacija. Prekomjerno aktivan mjehur može se liječiti akupunkturom uz potrebnu drugu terapiju i svakako se mogu olakšati tegobe, iskustvo je koje prenosi dr. Sandra Nađ Škegro koja se bavi upravo urodinamikom.

Kod prekomjerno aktivnog mjehura može se smanjiti učestalost mokrenja, noćnog mokrenja itd., ali na opisane dvije dijagnoze neće se zaustaviti primjena akupunkture kod uroloških problema i bolesti.

Kako kaže prim. dr. sc. Danijel Mrazovac, Centar za prostatu oformljen je upravo da bi se pomoglo u prevenciji i terapiji tegoba koje dosad nisu bile dovoljno zastupljene u jednom širem aspektu zdravstvenih problema, a uvođenjem akupunkture pokušali su dati nešto novo što još nije zastupljeno.

Mislimo na bol naših bolesnika, na liječenje boli u urologiji te njegujemo multidisciplinarni pristup, zaključio je prof. dr. sc. Željko Kaštelan, predstojnik Klinike za urologiju Rebra.

Smanjenje boli “iglicama” dio je terapije, a je li potrebna i moguća, procjenjuje liječnik i propisuje na uputnicu.     

Ivana Rimac Lesički/VL

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo