Zdravlje

Zdravlje

Hormon ljubavi čini nas boljim lažljivcima!

Ne samo da nas hormon ljubavi oksitocin čini spremnijima za vezanje i uspostavljanje dublje veze s bolom polovicom, on nas čini i boljim lažljivcima!

Oksitocin, tzv. hormon ljubavi, ima veliku ulogu u razvoju povjerenja, bliskosti i ljubavi između ljudi (ali i majke i njenog novorođenčeta). Nedavno su udruženi izraelski i nizozemski istraživači ustanovili kako su osobe koje su mu izložene također sklonije laganju, pogotovo u situaciji kada to može biti od koristi njihovim bližnjima.

Oksitocin obično povezujemo s pozitivnim ljudskim ponašanjem. Ima ključnu ulogu u doživljavanju orgazma, povećava osjećaj povjerenja i bliskosti između partnera, olakšava socijalno prihvaćanje i učvršćivanje veza između majke i djeteta, a prema stručnjacima Sveučilišta Negeva Ben-Gurion iz Izraela i Sveučilišta Amsterdam zaključili kako on može dovesti i do laži.

Oni su 60 ispitanika podijelili u dvije skupine: jedni su ispitanici udisali oksitocin, a drugi placebo. Svi su bacali novčić te su morali predvidjeti na koju će on stranu pasti. Svoju prognozu su prijavili voditeljima pokusa. U jednom je ispitivanju osobama rečeno kako mogu osvojiti novac za sebe i za svoju cijelu skupinu, a u drugom ispitivanju im je rečeno kako igraju samo za sebe.

Kada je interes cijele skupine bio u pitanju, ispitanici koji su bili udisali oksitocin bili su skloniji varanju. Pod utjecajem ovog hormona češće su lagali o uspješnosti svojih predviđanja kako bi mogli zaraditi više novca za sebe i svoju skupinu. Kada su u pitanju bili samo pojedinci, nije bilo bitne razlike između učestalosti laganja u kontrolnoj skupini i kod onih ispitanika koji su bili udisali oksitocin.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo