Zdravlje

Zdravlje

HPV uzrokuje rak pluća?

Osim što predstavlja najčešći uzrok raka vrata maternice te grla i ustiju, sada je HPV povezan s rakom pluća kod nepušača!

Do ovog su zaključka stigli istraživači Centra za rak Fox Chase koji su proučavali tumore pluća nepušača. Samim time što su eliminirali pušenje kao mogući uzrok maligne bolesti, američki su stručnjaci mogli sagledati druge važne faktore unutar same stanične strukture tumora odgovorne za razvijanje raka pluća. Pronašli su dokaze integriranog HPV-a unutar DNK tumorskih stanica, što upućuje na to da ovaj virus može biti pravi uzrok, a ne samo slučajna pojava u tumorima.

Svoje su otkriće predstavili na godišnjem kongresu Američke udruge za istraživanje raka, nedavno održane u Washingtonu.

Što je to HPV?

Humani papiloma virus (HPV) je najčešća spolno prenosiva bolest koja pogađa i žene i muškarce. Procjenjuje se da je oko 80 posto seksualno aktivnih ljudi zaraženo nekom vrstom ovog virusa. Do sada su stručnjaci potvrdili postojanje više od stotinu tipova HPV-a, od kojih je većina bezopasna za zdravlje, međutim, postoje oblici koji su najčešći uzročnik raka vrata maternice.

Tako tipovi 16, 18, 31 i 33 dokazano uzrokuju maligne promjene na vratu maternice, zbog čega su i najopasniji. Uz maligne promjene, ovi tipovi HPV-a mogu uzrokovati i izrasline, tzv. kondilome koji najčešće rastu u grozdovima, unutar rodnice i oko anusa.

HPV se smatra odgovornim uzrokom 95 posto slučaja analnog raka, 65 posto slučajeva vaginalnog raka, 35 posto raka penisa te 60 posto raka grla i ustiju.

HPV se najčešće prenosi spolnim odnosom, no i direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom. Postoje slučajevi u kojima je zabilježena infekcija sluznice dišnog sustava i očiju, no najveće i najčešće zaraženo područje je upravo genitalno područje. Ovaj se virus može prenijeti unatoč korištenju prezervativa kao zaštite kod muškaraca, infekcija (kondilomi) se obično javljaju oko korijena penisa.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo