Zdravlje

Zdravlje

Hrčete li?

Kada se govori o hrkanju, nismo sigurni kome teže pada: muškarcu ili ženi. Moguće da muškarci ne bi niti znali da hrču kada bi spavali sami. Miran san se lako pretvori u noćnu moru u kojoj su akteri oba partnera. Postoje sitnice koje biste trebali mijenjati kako bi olakšali disanje, smanjili hrkanje i svojoj partnerici olakšali noć.

Prehrana

Jeste li znali da je jedan od glavnih razloga zašto hrčete prekomjerna težina? Ovo bi moglo biti jednostavno riješene, promijenite način prehrane kako bi izgubili suvišne kilograme.

Promijenite jastuk i pozu

Kako biste spriječili hrkanje potrebno je prije svega osloboditi dišne putove, a to ćete postići ako pravilno ležite i naravno ako imate odgovarajući jastuk. Pokušajte se naučiti spavati na strani, a ne na leđima.

Prestanite pušiti

Pušenje uzrokuje oticanje grla te ga suši pa su velike šanse da hrčete ako ste pušač. Osim partnerice, i tijelo će vam biti zahvalno što u njega više ne unosite otrov.

Bakterije

Održavajte higijenu vašeg jastuka, naime bakterije u jastuku izazivaju alergijske reakcije što otežava disanje, a samim tim i pospješuje hrkanje. Kućni ljubimci su također strogo zabranjeni u kreveti i na jastuku. Vrlo lako možete razviti alergiju na njihove dlake, a također nikako nije zdravo cijelu noć udisati njihove dlake ili spavati na prašini.

Vježbajte

Samo 30 minuta na dan aktivnosti, moglo bi smanjiti i spriječiti hrkanje.

Osobe koje hrču zbog začepljenog nosa trebaju prije spavanja staviti kapi za nos ili isprati nos sredstvima koja se mogu nabaviti u svim ljekarnama, a temelje se na morskoj vodi. Postoje i flasteri za nos koji olakšavaju disanje. Nemojte zaboraviti da je hrkanje kod nekih ljudi vrlo ozbiljna vrsta poremećaja u disanju. Ovi savjeti su više tu zbog vaše informiranosti, a za sve detaljnije analize potražite stručno mišljenje liječnika.

 A. A. 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo