Zdravlje

Zdravlje

I svibanjsko sunce je opasno! Razbijamo 5 mitova o sunčanju

Foto: Shutterstock

Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Europi oboli godišnje više od 3,5 milijuna osoba.

Iako tek manji broj otpada na melanom taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno ne otkrije može metastazirati. Nedostatak sustavne prevencije za osobe koje spadaju u rizične skupinu poput osoba izrazito svijetle puti, sportaša, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj madeža, pozitivnu obiteljsku anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina europskih zemalja, upozoreno je u sklopu kampanje Euromelanoma koja se ove godine provodi pod sloganom “Rak kože je veliki problem u Hrvatskoj”.

Kako bi se što bolje zaštitili od sunca, razbijamo najčešće mitove o sunčanju!

1. U hladu vam ne treba zaštita od sunca

Bez obzira nalazite li se u hladu drveta ili pod suncobranom, potrebno je zaštiti se od sunca. Kremu je potrebno nanijeti u velikim količinama i na cijelo tijelo. Nikako ne zaboravite uši, nos, stopala…

8 velikih grešaka koje činimo prilikom zaštite od sunca

2. Visoki faktor dovoljno je nanijeti jednom dnevno

Kremu za sunčanje, bila to vodootporna ili ona koja traje dugo, s niskim ili visokim zaštitnim faktorom, skinut će se nakon znojenja i kupanja u moru ili bazenu.

Kremu treba nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se bolje upila. Zatim, nanosite ju ponovno svaka 2 sata, ili odmah nakon što se oznojite ili nakon plivanja.

3. Krema za sunčanje dovoljna je zaštita

Uz kremu za sunčanje, potrebno je zaštititi oči sunčanim naočalama te glavu šeširom sa širokim obodom. Ipak, i uz svu ovu zaštitu, pravilno ponašanje na suncu podrazumijeva izbjegavanje direktnog izlaganja suncu između 10 i 16 sati.

Osim obične odjeće koja pruža djelomičnu zaštitu, ovisno o boji i gustoći tkanja, postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana fotozaštitnim sredstvima.

Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF. 

4. Preplanula koža ne treba zaštitu od sunca

Velika je zabluda da preplanula koža ne treba zaštitu od sunca jer preplanulost zapravo znači da je koža već oštećena. Uvijek se zaštitite od sunca, a jednom godišnje svakako pregledajte madeže kod dermatologa.

Kako odabrati najbolju kremu za sunčanje?

5. Zaštitni faktori štite da možete puno duže ostati na suncu

Zaštitni faktori nisu namijenjeni produljenju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tijekom neizbježnog izlaganja suncu. Zaštita koju faktori daju ovisi o ispravnom nanošenju sredstava. 

Sunce je svugdje oko vas, a ne samo na plaži – zaštitite kožu od UV zraka

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo