Imate celijakiju? Pazite na svoje srce! - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate celijakiju? Pazite na svoje srce!

Osobe koje boluju od celijakije izložene su dvostruko višem riziku od razvijanja bolesti srca, upozoravaju američki stručnjaci.

Celijakija – bolest s tisuću lica

Kako celijakija izuzetno umanjuje kvalitetu života oboljele osobe, loše se vijesti nastavljaju. Naime, istraživači Klinike Cleveland su ustanovili kako su ove osobe izložene dvostruko višem riziku od oboljenja srca!

Do ovog su zaključka stigli nakon što su proučavali 24.000 osoba starijih od 18 godina s celijakijom, no sa sveukupnim uzorkom od 22,4 milijuna osoba. Celijakija je bila povezana s većim izgledima za previsoku koncentraciju LDL-a, tzv. lošeg kolesterola i blago povećanim rizikom od moždanog udara.

Ukupna pojavnost bolesti srca iznosila je 9,5 posto kod celijakičara, usporedno sa 5,6 posto kod ostale populacije. Kada su se koncentrirali na podatke osoba starijih od 64 godine, istraživači su ustanovili kako je 4,5 posto oboljelih od celijakije također imalo neku bolest srca, za razliku od 2,4 posto osoba bez celijakije.

Celijakija ili glutenska enteropatija je autoimuna bolest probavnog sustava koja podrazumijeva trajno i doživotno nepodnošenje glutena s različitim stupnjevima oštećenja sluznice tankog crijeva i širokim spektrom kliničkih simptoma. Bolest se uglavnom javlja u djetinjstvu, ali može se manifestirati ili ponovno pojaviti u odrasloj dobi. Celijakalija je češća kod žena, a procjenjuje se kako pogađa jedan posto ukupne populacije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo