Zdravlje

Zdravlje

Imate krvnu grupu AB? Loše vam se piše

Ne samo da osobe s krvnom grupom AB imaju viši rizik od razvijanja bolesti srca i krvnih žila nego su i skloniji kognitivnom opadanju.

Koliko će vaš um biti britak moglo bi ovisiti o vašoj – krvnoj grupi! Osobe koje imaju najrjeđu krvnu grupu, AB, izložene su najvišem riziku od gubitka pamćenja kasnije u životu, pokazalo je istražvanje objavljeno u časopisu Neurology.

Stručnjaci su testirali 1000 osoba starijih od 45 godina za njihove kognitivne sposobnosti i pamćenje. Primjerice, diktirali su im deset riječi, a zatim zatražili da ih ponove. Na kraju testiranja ispitanicima su uzeli uzorak krvi.

Nakon što su ih pratili kroz razdoblje od tri i pol godine, znanstvenici su ustanovili kako su osobe s krvnom grupom AB bile izložene čak 82 posto višem riziku od kognitivnog opadanja!

Ovo nije prva studija koja donosi loše vijesti za sve osobe s krvnom grupom AB. Naime, istraživanje objavljeno ove godine u časopisu Journal of Thrombosis and Haemostasis pokazalo je kako su ipravo ove osobe izložene 83 posto višem riziku od moždanog udara nego osobe krvne grupe 0. Njihova je, pak, krvna grupa povezana sa smanjenim rizikom od razvijanja krvožilnih bolesti.

Saznajte što vaša krvna grupa otkriva o vašim ljubavnim sklonostima i plodnosti.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo