Imate problema s očima? Prepoznajte radi li se o simptomu COVID-a - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Imate problema s očima? Prepoznajte radi li se o simptomu COVID-a

Stručnjaci kažu kako COVID-19 može na različite načine utjecati na oči.

Toliko je simptoma ove bolesti da ih je ponekad teško sve zapamtiti, a uz bolno grlo, temperaturu, kašalj i umor i oči mogu odavati problem, a o tome se malo govori. Stručnjaci ipak otkrivaju kako znati da je za vaše probleme s očima odgovoran COVID. 

Osjetljivost na svjetlo 

Dr. Brian Wachler, oftalmolog, otkriva kako se radi o stanju kada svjetlo smeta vašim očima, a naziva se fotofobija. COVID može uzrokovati ovo stanje kod oko 14 posto pacijenta koji su ga imali. Isto tako mnogo ljudi ne zna da se trljanjem oka može prenijeti koronavirus, pa to ne bi trebali raditi. 

Što učiniti ako ovo stanje ne prolazi? 

“Za početak je dobro koristiti umjetne suze. Isto tako dugo gledanje u monitor može uzrokovati da trepćemo i do 30 posto manje što će sušiti oči i problem će biti samo gori. Smanjite osvjetljenje i utjecaj plave svjetlosti. Kada ste na otvorenim, svakako nosite sunčane naočale koje će blokirati sunčeve zrake i tako vam olakšati simptome. 

Suptilni znaci koji mogu otkrivati smrtonosni rak – liječnici upozoravaju da ih morate zapamtiti

Virusni konjunktivitis

Oftalmologinja, dr. Wachler navodi kako covid može uzrokovati crvenilo oka, ali se rijetko događa. Virusi su uzročnici konjunktivitisa, a način na koji se može prenijeti je najčešće rukama – ako dirate zaraženu površinu pa rukom protrljate oči. Upravo je iz tog razloga važno prati ruke često. Isto tako nemojte dijeliti jastučnice, ručnike i šminku kako biste izbjegli infekciju jer je jako zarazna. Simptomi mogu trajati i do sedam dana a uključuju crvenilo, Oticanje kapka, osjećaj da vas nešto grebe u oku i iscjedak. Iako tretman ne postoji jer se povlači sam od sebe, postoje stvari koje možete napraviti – nabaviti bezreceptne kreme koje će vam pomoći ili stavljati tople obloge na oko. 

Zamagljen vid

Ponekad infekcija kovidom može voditi i do mutnog vida, često su simptomi blagi ali može utjecati na neugodu. U pitanju je gubitak oštrine vida gdje se predmeti ne mogu vidjeti kako u stvarnosti izgledaju. No ponekad se može raditi i o simptomu nešto ozbiljnijeg stanja. Uvijek je potrebno obratiti se liječniku ako se problema ne možete riješiti i ako mislite da je u pitanju nešto ozbiljnije.

Bijele točkice na oku 

Dr. Shelley Day Ghafoori, oftamolog navodi kako podaci otkrivaju da je ovo jedan od najčešćih promjena na koje se žale pacijenti koji imaju covid i ovaj problem s očima, a navode da im se čini da imaju male čestice vate po oko. Radi se o bijelim mrljama u retini i otkrivaju da njome ne prolazi dovoljno krvi. Kako su ove promjene vidljive samo na pregledu kod okuliste, svakako morate posjetiti liječnika. 

Onkološki bolesnici su pod visokim rizikom obolijevanja od težih oblika bilo kakve infekcije

Okluzija retinalne vene

Dr. Ghafoori otkiva “Dodatna istraživanja su pokazala da covid može uzrokovati i ovo stanje, a radi se o tome da će te vene blokirati dotok krvi u oko i retinu te mogu voditi do gubitka vida ako se pravilno ne tretiraju. Podaci pokazuju kako se ta promjena može primijetiti samo pregledom kod liječnika pa je potrebno pri pojavi simptoma javiti se liječniku. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo