Zdravlje

Zdravlje

Injekcije koje spašavaju vid

Kod pacijenata starijih od 65 godina vrlo su učestale promjene na žutoj pjegi.

Najčešće se radi o senilnoj makularnoj degeneraciji. Promjene mogu biti blage (suha forma) – gdje je dovoljno uzimanje specijalnih vitamina za oči koje usporavaju razvoj bolesti, a mogu biti i nagle s puno bržim i težim tijekom bolesti gdje najčešće dolazi do krvarenja u žutu pjegu (vlažna forma).

Što pacijent primjećuje?

Na samom početku može primijetiti blago pogoršanje ili iskrivljenje slike koju gleda, promjenu u veličini slike i sl. Kako bolest napreduje, vidna oštrina brzo pada, slika postaje mutnija, centar gotovo potpuno u magli. Gledanje televizije i čitanje novina postaju nemogući, a kretanje je moguće samo u dobro poznatom okruženju.

Veliki napredak u liječenju vlažne forme senilne makularne degeneracije dolazi u obliku injekcija koje se daju u oko. Lijek u injekciji (anti VEGF) služi zaustavljanju rasta novih krvnih žilica iz žilnice i omogućava oporavak ili stabilizaciju vidne oštrine.

Primjenom injekcija ponekad samo zaustavljamo napredak bolesti i sprječavamo njezino pogoršanje i daljnje razaranje žute pjege. Injekcije je potrebno davati što ranije nakon početka asimptoma da se spriječi razvoj ožiljka na području žute pjege.

Bolesti žute pjege koje se ne liječe najčešće završavaju s manje od 10 posto vida koje pacijente onemogućuju u gotovo svim životnim aktivnostima. Dakle, izuzetno je bitno što ranije krenuti s liječenjem i time spriječiti stvaranje ožiljka i razaranje žute pjege, a samim time i sačuvati vid.

Liječnici oftalmolozi Poliklinike Bilić Vision imaju veliko iskustvo u liječenju bolesti makule.

Makularna degeneracija ne mora biti teret starije životne dobi, ukoliko poštujete režim kontrola kod oftalmologa uz primjenu adekvatnog liječenja najčešće anti VEGF injekcijama u oko.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo