Zdravlje

Zdravlje

Injekcije soli mogu biti ključ liječenja raka!

Prekomjerna konzumacija soli nije preporučljiva za zdravlje, tvrde liječnici, no osobama koje se bore s malignim bolestima ovo neće predstavljati nikakav problem ako eksperimentalni lijek za rak koji koristi injekcije soli u tumorske stanice bude odobren! Naime, međunarodni udruženi istraživači razvijaju tehniku koja dovodi do samouništenja stanica raka nakon što se u njih ubaci sol!

Znanstvenici su konstruirali molekulu koja može spriječiti rast raka tako što u tumorske stanice uvodi ione natrija i klora i na taj način djeluje kao okidač za umiranje stanica raka. Stanice u našem tijelu trude se održati stabilnu koncentraciju iona unutar staničnih membrana, a narušenje ove osjetljive ravnoteže može dovesti do apoptoze ili programirane smrti stanice. Tijelo inače koristi ovaj mehanizam kako bi se riješilo oštećenih ili opasnih stanica.

Sada su udruženi znanstvenici iskoristili ovaj mehanizam i uvodeći veći broj iona natrija i klora unutar stanične membrane doveli do narušavanja ravnoteže i započinjanja postupka samouništenja stanice.

“Ovaj rad demonstrira kako transporteri klora mogu funkcionirati s kanalima natrija u staničnim membranama kako bi uzrokovali ulazak soli u stanicu. Ustanovili smo kako možemo dovesti do stanične smrti koristeći sol”, komentirao je Phillip Gale sa Sveučilišta Southampton, jedan od autora studije.

Sljedeći izazov ovih znanstvenika je riješiti problem programirane smrti zdravih stanica koje okružuju kancerogene stanice.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo