Zdravlje

Zdravlje

Intolerancija na hranu – testovi, dijagnoza i promjena prehrane

Foto: Shutterstock

Kod intolerancije na hranu, simptomi su često odgođeni, a mogu se pojaviti u sljedeća tri dana. Zbog toga je važno obaviti testiranje kako bismo bili sigurni radi li se o ovakvom problemu, a koji su sve simptomi intolerancije, kako se testiranje provodi i kako se mijenja prehrana, objasnila je Mirela Marić, voditeljica Centra za regulaciju težine u Poliklinici Aviva.

Za što su namijenjeni testovi intolerancije na hranu?

Testovi intolerancije na hranu namjenjeni su svim osobama koji žele preventivno djelovati na svoje zdravlje ili već imaju neku tegobu za koju su simptomi neprepoznati.

Za razliku od simptoma „klasične“ alergije koji se lako prepoznaju, simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag. Dok su alergije na hranu poznate već dugo vremena, intolerancija na hranu je manje poznata jer su simptomi sporiji, često neprepoznati ili se pripisuju drugim bolestima. simptomi intolerancije znatno variraju od osobe do osobe, a često nas navedu na pogrešan trag.

Kod alergije na hranu događaju se trenutne i ponekad burne reakcije na neki alergen, dok se kod intolerancije na hranu događaju odgođene reakcije koje se mogu manifestirati kroz 3 dana, pa ih je stoga teže i prepoznati.

Zbog kojih simptoma pacijenti najčešće dolaze? Zbog čega posumnjaju na intoleranciju na određenu namirnicu?

Nekim pacijentima se intolerancija na hranu manifestirati bolovima u zglobovima, nekome gubitkom motivacije i pojavom depresije, dok će nekomu izazvati probleme u probavnom traktu. Intolerancija na hranu uzrokuje razne simptome: gastrointestinalne , neurološke, respiratorne,psihološke, mišićno-koštane probleme , probleme sa tjelesnom težinom i druge…

Intolerancija na hranu uzrokovana nakupljanjem IgG antitijela je kronične naravi sa zamaskiranim simptomima, te ju je zbog toga teže dijagnosticirati od alergija kod kojih se nakupljaju IgE antitijela.

Imunokompleksi nastali „spajanjem“ antitijela i antigena hrane ulaze u cirkulaciju i dopiru do svih stanica u organizmu. Najizloženije su crijevne stanice, ali najveće simptome očekujemo u organu ili organskom sustavu koji je najslabija točka svakog pojedinca.

Što treba očekivati pri posjeti nutricionista kada pacijent želi napraviti test na intoleranciju na hranu?

Nakon uzimanja opće anamneze i uvida u liječničke nalaze, nutricionist savjetuje koji je test intolerancije na hranu potrebno napraviti, s obzirom na nekoliko panela razvrstanih namirnica.  Testovi intolerancije na hranu se rade samo iz venske krvi, a ne iz kose niti na bazi biopotencijala, jer se imunoglobulin  IgG nalazi isključivo u venskoj krvi.

Mogu li se pacijenti ikako “pripremiti” za testiranje?

Kada se pacijent odluči za testiranje, krv se 3 – 4 sata nakon konzumacije hrane. Hrana se prije testa konzumira normalno, bez prethodnih ograničenja.

Koliko testiranje traje i što uključuje? Kako se ponašati tijekom testiranja?

Samo testiranje podrazumijeva vađenje krvi, nakon čega se dobivaju nalazi i sa svakim pacijentom se rade individualne konzultacije. To i je najvažniji dio testiranja i obrade svakog pacijenta, jer pacijenti nakon dobivanja rezultata budu suočeni sa puno nepoznanica.

Što smije jesti? Što smije piti? Sa kojim se kremama mazati? Koje su zamjene za postojeće zabranjene namirnice?

Nakon konzultacija svaki pacijent zna koje sve makro i mikro nutrijente može konzumirati, kao zamjena na sve one koje u idućem razdoblju neće moći konzumirati.

Nepodnošenje neke hrane može trajati od 3-5 godina…

Što činiti ako su pozitivni rezultati? Savjetuje li nutricionist u tom slučaju kako se dalje hraniti?

Intolerancija se mijenka tijekom života, tako da nakon dobivanja nalaza i konzultacija  sa svakim pacijentom, nutricionist izrađuje individualni jelovnik, prilagođen anamnezi, dijetoterapiji i rezultatima testa intolerancije na hranu. Kada jednom napravite test intolerancije na hranu, primjenjujemo jednostavan eliminacijski program prehrane – iz prehrane izbacujemo hranu i sastojke koji pokazuju visok stupanj intolerancije. Nakon testa intolerancije na hranu te eliminacije hrane visokog stupnja intolerancije, preko 80% pacijenata pokazuje znatno poboljšanje svojih zdravstvenih problema.

Dakle, ne postoji univerzalna zdrava dijeta, jer smo svi individualni i vrlo specifični te se svakome zbog toga mora izraditi individualni jelovnik prilagođen testiranju- testu intolerancije na hranu,dobi, spolu, bolestima ili dijagnozama, sportskim aktivnostim i dr.

Svi se u vlastitom tijelu žele osjećati bolje, izgledati ljepše i biti zdraviji.

Foto: Shutterstock

G.H.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo