Zdravlje

Zdravlje

Iscijelite svoju štitnjaču, a posebnu pažnju usmjerite na ovih 5 namirnica

Shutterstock

Razne bolesti i problemi sa štitnjačom poprimili su gotovo epidemijske razmjere u svijetu.

Liječnici koji imaju širok uvid u zdravstveno stanje stanovništva procjenjuju da čak 7 od 10 osoba u zapadnjačkim zemljama imaju neki oblik bolesti štitnjače!

Sigurno i sami poznajete nekog tko ima dijagnozu Hashimota, Gravesovu bolest, hipotireozu, čvorove na štitnjači ili se žali da mora na pretrage jer mu „hormoni divljaju“. Za mnoge probleme (umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti itd.) spremno okrivljujemo štitnjaču, a nažalost, gotovo se uvriježilo mišljenje da žene nakon četrdesetpete – pa i ranije – imaju ili očekuju probleme sa štitnjačom i njezinim hormonima, kao dio perimenopauze i menopauze.

No sve to nije istina, tvrdi Anthony William, čovjek koji je mnogima promijenio pogled na zdravlje. Nakon što je u knjizi Medicinski medij (Planetopija, 2016.) progovorio o tome što se krije iza kroničnih bolesti, u najnovijoj knjizi, Zdrava štitnjača (Planetopija 2019.), govori o ovom tipično „ženskom problemu“, iako i mnogi muškarci pate od istih simptoma, ali ih prečesto nevoljko priznaju kako ih se ne bi okarakteriziralo kao slabiće.

Ono što stoji u pozadini tog raširenog problema nije sama štitnjača, nego nešto što znanstvenicima i liječnicima izmiče iz šire slike: uzrok problema sa štitnom žlijezdom u 95% slučajeva je zapravo Epstein-Barrov virus, tvrdi William.

Tvoja štitnjača je tvoja najveća snaga

„Tvoja štitnjača, taj djelić tvog tijela za koji su ti jednom rekli da je tvoja najslabija točka, pa čak i da ti je neprijatelj, zapravo je bila tvoja najveća snaga i najvažniji zaštitnik. Ta žlijezda ne djeluje samo na tjelesnoj razini. Na duhovnoj razini, ona je tvoj štit, tvoj čuvar koji čuva sva blaga koja si na svom putu stekao; ona je dio tvog oružja koje podupire tvoje napredovanje u životu“, kaže Anthony William, poznatiji u svijetu kao „medicinski medij“ u svojoj najnovijoj knjizi Zdrava štitnjača.

On ruši mitove o zdravlju te podrobno objašnjava simptome, stanja i pravu funkciju štitnjače. Najveći dio knjige posvećen je iscjeljenju štitne žlijezde: što izbjegavati, hrana, ljekovito bilje i dodaci prehrani; 90-dnevna rehabilitacija s receptima te tehnike iscjeljenja. Jedan dio posvećen je „tajnama sna“ upravo zato što se nesanica i problemi sa spavanjem vežu uz probleme sa štitnjačom.

Sve to uz poruku suosjećanja, nade i ohrabrenja jer bolest, kaže medicinski medij: „Nije tvoja pogreška. Ništa od svega toga nisi zaslužio. Ti nisi sam izazvao svoju bolest i nisti ju izmislio. Ti nisi loša osoba. Ti se možeš iscijeliti i krenuti dalje.“

Plan oporavka štitnjače

Zdrava štitnjača zahtijeva cjelovit pristup i zdrave životne navike, a kad govorimo o hrani i dodacima prehrani, Anthony William među temeljitim uputama za oporavak štitnjače, u knjizi posebno ističe nekoliko namirnica.

  1. Organsko voće i povrće
  2. celer listaš
  3. gljiva chaga
  4. spirulina (po mogućnosti havajska)
  5. alge (posebice dulse i kelp/kombu)

Potpuni 90-dnevni plan rehabilitacije štitnjače, Anthony William pomno iznosi u knjizi Zdrava štitnjača.

Prevalencija bolesti štitnjače u Hrvatskoj prati svjetski trend

Knjige Anthony Williama stekle su veliku popularnost i u Hrvatskoj te mnogima pomažu napraviti obrat u svojim prehrambenim i životnim navikama i olakšati probleme i izazove sa štitnjačom.

Njegova je popularnost bila vidljiva i na nedavnoj promociji knjige u zagrebačkoj Makronovi, gdje nije bilo dovoljno mjesta za sve zainteresirane. Tom je prilikom gostovala poznata liječnica Sanja Toljan, dr. med, koja kaže:

Gotovo svaka druga osoba koju poznajem misli da ima problema sa štitnjačom i barem je jednom u životu obavila krvnu pretragu za provjeru razine hormona štitnjače.

Doktorica smatra kako se, nažalost, rijetko uzima u obzir cjelokupno stanje organizma i svi simptomi pojedine osobe. 

Zdrava štitnjača u našem tijelu predstavlja zdrav metabolizam, to jest pretvorbu energije iz hrane u našu sposobnost da živimo, radimo, veselimo se volimo i budemo sretni. Dobro je znati što štitnjača voli i kako ju njegovati te doprinositi ne samo zdravlju hormonskog sustava nego i zdravlju cijelog tijela.

Moji su pacijenti češće žene i uglavnom u generativnoj dobi (25-55 god) i to se poklapa sa statističkim podacima o prevalenciji bolesti štitnjače. Žene se najčešće javljaju jer su skeptične prema terapiji koju im nudi konvencionalna medicina ili im ta terapija ne djeluje. Žele za sebe napraviti nešto bolje. Osim toga imaju mnoga pitanja o tome kako si pomoći, trebaju li uzimati određenu vrstu prehrane, dodatke prehrani, hormone i koje hormone. Općenito žele učiniti nešto više za sebe i za svoje zdravlje, navodi dr. Toljan.

Nasreću, medicinsko znanje danas je daleko otišlo i može im puno pomoći na putu pronalaženja zdravlja, sugerirajući im da u svoj svakodnevni život uvedu zdravu prehranu i obavezne dodatke prehrani koji će stabilizirati funkciju štitnjače.

Thyromaxx – snažna nutricionistička podrška štitnjači

„Moj tim i ja, na temelju znanstvenih saznanja, kreirali smo preparat koji objedinjuje sve te dobre nutrijente u jednoj kapsuli i pomaže da svi oni pacijenti koji uzimaju hormone dobiju potporu za njihovu pretvorbu u aktivnu formu, odnosno da pomognemo štitnjači da bolje proizvodi svoje vlastite hormone“, pojašnjava liječnica.

Preparat su nazvali Thyromaxx, jer maksimalno poboljšava rad štitnjače (tiroidea) i kao takav je jedinstven na našem tržištu. Sadrži selen, cink, ekstrakt irske mahovine kao izvor joda, ekstrakt gugula koji je vrlo važan za pretvorbu T4 u T3 te bogati spektar B vitamina. Iako se radi o prirodnom dodatku prehrani, da bi on zaista djelovao potrebno je savjetovati se s liječnikom koji se bavi balansiranjem hormonskih sustava.

Anthony William, Medicinski medij: Zdrava štitnjača

Nakon hitova Medicinski Medij: Što se krije iza kroničnih i neobjašnjivih bolesti i kako se konačno izliječiti te Hrana koja mijenja život prevedenih na hrvatski u izdanju Planetopije, Anthony Williamu svojoj novoj knjizi piše o raširenom problemu bolesti štitnjače te inovativnom pristupu iscijeljenju.

U knjizi Zdrava štitnjača, koja je postala hit u svijetu, kao i kod nas, William ne ponavlja sve ono što ste već pročitali; ne svodi se na tvrdnju da je za zdravstvene probleme i simptome, kao što su umor, teškoće sa spavanjem i održavanjem tjelesne težine, bolovi, depresivna raspoloženja, autoimune bolesti i mnoge druge, kriva štitnjača. On donosi posve novi pogled na simptome koji tako velikom broju ljudi onemogućavaju da žive punim plućima, i posve novu perspektivu procesa iscjeljenja.

Dodaci prehrani, preporuke vezane za prehranu, ljekovito bilje te tehnike iscjeljenja štitnjače Anthonyja Williama, poznatog i kao Medicinski medij, jedinstveni su i u sebi kriju nepresušno blago koje vam život može promijeniti iz temelja. U knjizi saznajte:

  • Važne informacije o uzrocima tegoba sa štitnjačom, pretragama, lijekovima i raku štitnjače
  • Tehnike iscjeljenja štitnjače
  • Program za 90-dnevnu rehabilitaciju štitnjače
  • Recepti za iscjeljenje štitnjače: napici, obroci i međuobroci
  • Povezanost nesanice i štitnjače, uzroci problema sa spavanjem i načini za postizanje iscjeljujućeg sna

Izdavač: Planetopija, 2018.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock, Promo

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo