Zdravlje

Zdravlje

Istinite priče iz rodilišta koje su potresle Hrvatsku!

Udruga Roda od svog osnutka, prije 13 godina, radi na podizanju svijesti o potrebi poboljšanja uvjeta u rodilištima, ponajprije da se svakoj rodilji osigura dostojanstvena skrb u trudnoći i porodu. Ove godine provode akciju #PrekinimoSutnju kojom se putem društvenih mreža pozivaju žene da podijele svoje iskustvo nasilja koje su doživjele u hrvatskim rodilištima.

Akcija je izazvala ogroman odjek koji ne jenjava što je potvrda važnosti teme. 

“Potaknute inicijativom koja je pokrenuta u Španjolskoj i Britaniji, 2012. sudjelovale smo u akciji ‘Revolucija Ruža’ gdje smo i u Hrvatskoj započele razgovor o nasilju u trudnoći i porodu. Te iste godine smo prvi put, povodom 16 dana aktivizma pokrenule aktivnosti pri osvješćivanju hrvatskih institucija i javnosti o tom vrlo važnom i raširenom problemu. Tim povodom održale smo okrugli stol u Hrvatskom Saboru. “, izjavila je Daniela Drandić za udrugu Roda, te dodala: “Nakon sudjelovanja na skupu aktivista i aktivistkinja iz područja trudnoće i poroda iz cijele EU, ali posebice istočnog dijela kontinenta, dogovorili smo se da svaka zemlja pokrene akciju na društvenim medijima s namjerom da se podigne razina svijesti o problemu nasilja u trudnoći i porodu. Tako smo u Rodi, za Hrvatsku odlučile pokrenuti akciju #PrekinimoSutnju, kroz koju pozivamo žene da ukratko napišu svoju priču, slikaju sebe kako drže taj tekst i pošalju nam sliku mailom na porod@roda.hr“.

Svaki dan stižu nove slike, barem desetak, a u komentarima ispod njih žene također dijele svoje priče iz hrvatskih rodilišta.

U našoj galeriji pogledajte kako izgledaju pisma rodilja iz cijele Hrvatske!

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo