Zdravlje

Zdravlje

Izliječite rak vrata maternice prehranom, jogom i meditacijom

Rak vrata maternice je drugi najčešći karcinom među pripadnicama nježnijeg spola. U Hrvatskoj svake godine od raka vrata maternice oboli oko 400, a svaki treći dan od te bolesti umre jedna žena.

Konvencionalni načini liječenja poput kemoterapije, radijacije, operacije, histerektomije ili odstranjenja limfnih čvorova i jajnika mogu uzrokovati neplodnost. S druge strane, postoje i alternativni oblici liječenja namijenjeni ženama koje traže holističku pomoć.

kUmjesto neugodnih tretmana koji mogu oslabiti i opustošiti tijelo, kombinacija joge, meditacije i sirove veganske prehrane može predstavljati puno nježniju i korisniju metodu izlječenja.

Sirova veganska prehrana se temelji na neprerađenoj i nekuhanoj biljnoj hrani poput svježeg voća i povrća, sjemenki, klica, zrnja, orašastih plodova, graha i algi. Naime, sirove namirnice i svježe iscijeđeni sokovi osiguravaju čiste i snažne hranjive tvari koje jačaju organizam. One su, osim toga bogate antioksidansima i enzimima, koji su vitalni za dobro zdravlje. Antioksidansi, na primjer, smanjuju stanično tkivo koje predstavlja podlogu za razvoj karcinoma i to proizvodnjom slobodnih radikala. Kako tvrdi Leslie Kenton, autor knjige “Sirova energija“ – liječnici i znanstvenici potvrđuju: sirova hrana ne samo da sprječava prehladu i gripu i usporava starenje, već može pomoći u izlječenju raka, dijabetesa, čireva i artritisa.

U prilog ovom podatku ide i slučaja Amande Deming. Kad je saznala da boluje od raka vrata maternice, umjesto operacije odstranjivanja kancerogenog tkiva ova je Amerikanka odlučila promijeniti način pripremanja i konzumiranja hrane. “Čvrsto vjerujem u izreku koja kaže: Ono smo što jedemo. Sve što unesemo u tijelo sigurno će se na neki način manifestirati,” izjavila je Deming.

kMeđutim, zdrava prehrana sama po sebi nije dovoljna. Iznimno je važan i naš pravilan odnos prema organizmu. Na tom vam putu može pomoći joga koja se fokusira na svjesnost i uravnoteženje čakri. Ona ublažava stres i bori se protiv po život opasnih bolesti poput karcinoma. Joga i meditacija pomažu oboljelim pacijentima da uz pomoć disanja iscjeljuju tijelo. “Kad naučite meditirati bit ćete u stanju osluškivati i razumjeti potrebe svojeg organizma,” izjavila je Amanda Deming.

Ona je, poput brojnih zaljubljenika u jogu, naučila na koji način omogućiti organizmu da se izliječi sam od sebe. Danas ova Amerikanka živi bez karcinoma, ali s diplomom majstora joge i stručnjaka za sirovu hranu. Sudeći prema njenom primjeru, vrijedi pokušati – zar ne?

K. Ramić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo