Zdravlje

Zdravlje

Iznenađujući razlozi zašto vam nedostaje energije

Svi smo se našli u situaciji da nam nedostaje energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Osim najčešćega razloga – manjka sna pogledajte što još može uzrokovati umor.

1. Jedete previše slatkoga i brze hrane

Šećer i brza hrana nam obično služe kao brz način podizanja energije. Međutim, na dugoročno, dogodit će se upravo suprotno. Sve su to namirnice koje su bogate ugljikohidratima, a oni čovjeka dodatno opuštaju i navode na san ili izležavanje.

2. Ne pijete dovoljno vode

Većina ljudi ne dovodi u korelaciju svoj umor sa slabom hidratacijom. Čaša vode može vam itekako pomoći. Kao znak dehidracije nećete uvijek osjetiti žeđ, stoga se pobrinute da tijekom cijeloga dana ravnomjerno unosite dovoljne količine vode.

Znakovi dehidracije koji se ne smiju zanemarivati!

3. Nedostaje vam vitamina B

Vitamin B vam je nužan kako bi vaši mitohondriji pretvorili glukozu u energiju. Većina potrebne doze vitamina B trebala bi doći iz prehrane. Međutim, ako vam ga nedostaje, svakako ga možete nadomjestiti tabletama.

Kako prepoznati manjak vitamina u tijelu?

4. Imate infekciju

Infekcija i upala mogu biti razlozi vašega nedostatka energije. Razlog tomu je što se tijelo protiv tih pojava bori i time automatski crpi više energije

5. Treba vam više kretanja

Razinu energije možete podignuti tako što ćete se više baviti nekim fizičkim aktivnostima. Za početak je dovoljna i lagana šetnja. Naime, na taj će se način dušikov oksid, koji se nalazi u arterijama, osloboditi i krv će lakše protjecati kroz vaše žile. Dakle, vaše će tijelo biti dobro prokrvljeno i to će vam osigurati poletnost i energiju.

5. Imate problema s hormonima

Hormoni imaju značajnu ulogu u našem životu. Učestali umor, unatoč dovoljnoj količini sna, pravilnoj prehrani, redovitoj tjelovježbi može ukazivati na hormonalni disbalans, kao i na neke ozbiljnije probleme. Ako je to slučaj, svakako biste trebali provjeriti rad štitnjače.

Nemate energije? Rješenje nudi energetska medicinska kocka!

Foto: Shutterstock

J. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo