U vrijeme Hipokrata, kojeg su mnogi smatrali ocem medicine, ocat su koristili za liječenje mnogih oboljenja. Odličan je za čišćenje organizma jer rastapa naslage masti i sluzi u tijelu, a na taj način poboljšava rad jetre, bubrega i drugih organa.
Jabuka – glavni sastojak jabučnog octa
Ona ima izvanredna nutritivna svojstva i poznata je kao najzdravije voće. Jabuka sadrži mnoge vitamine i minerale, kao što su pektin, beta-karoten, kalcij, željezo, fosfor i kalij. Osim toga, jabuka je izvor enzima i Amino kiselina.
Dobrobiti jabučnog octa
Iako nije priznat kao lijek, u Kineskoj medicini je uobičajen i omiljen.Najviše se govori o tome koliko je dobar za sprječavanje artritisa, reguliranja probave, smanjuje rizik od karcinoma te poboljšava memoriju! Istina je da je jabučni ocat tekućina s hranjivim sastojcima pa zato pomaže u borbi protiv bolesti, produžuje život i čuva vitalnost.
Ostale dobrobiti:
- Regulira rad jetre i želudca
- Poboljšava tek
- Pomaže pri mršavljenju
- Čisti jetru
- Pomoć je kod otrovanja hranom
- Eliminira toksine
- Pomaže kod liječenja hepatitisa
- Povisuje tjelesnu energiju
- Zaustavlja krvarenja
- Snižava krvni tlak
Pročitali smo da ne moramo uživati samo u jabučnom octu kao začinu salatama, nego uživajmo u njegovim dobrobitima za naše zdravlje.
A. A.