Je li Parkinskonova bolest, MS ili esencijalni tremor? Nekontrolirano drhtanje može biti simptom brojnih stanja - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Je li Parkinskonova bolest, MS ili esencijalni tremor? Nekontrolirano drhtanje može biti simptom brojnih stanja

Shutterstock

Esencijalni tremor neurološki je poremećaj kojeg karakterizira nekontrolirano pokretanje međusobno nepovezanih skupina mišića – u različitim dijelovima i na različitim stranama tijela.

Obično su zahvaćene cijela ruka ili šaka, glava, dijelovi lica, glasnice (zbog čega glas može zvučati drhtavo), jezik, brada, ali i drugi dijelovi tijela. Donji dijelovi tijela rjeđe su zahvaćeni.

Esencijalni tremor nije po život opasno stanje, osim u slučaju da zbog simptoma pacijent nije u stanju voditi brigu o sebi. Većina ljudi s ovim problemom nastavlja živjeti normalan život, premda kod pacijenata s jakim tremorm uobičajene aktivnosti – poput konzumiranja hrane, odijevanja ili pisanja – odjednom počnu predstavljati problem. Zbog toga se ove osobe znaju povući u sebe i izbjegavati društveni kontakt.

Pojam „tremor“ koristi se pri opisivanju nekontroliranog drhtanja povezanog sa stanjem pod nazivom esencijalni tremor, ali također to može biti simptom brojnih drugih stanja, uključujući Parkinsonovu bolest, multiplu sklerozu, umor nakon jakog treninga, ekstremnog emocionalnog stresa, tumora na mozgu, metaboličke abnormalnosti, nuspojave nekih lijekova te apstinencijske krize kod ovisnika o drogama i alkoholu.

Tremor se dijeli ponajprije na osnovi toga kada se pojavljuje:

  • Tremor u mirovanju je najizraženiji u mirovanju, a slabi uz tjelesnu aktivnost
  • Posturalni tremor je najizraženiji kad se ekstremitet drži u fiksiranom položaju protiv sile teže (npr. ispružene ruke)
  • Intencijalni tremor je najizraženiji tijekom pokreta prema nekom cilju, kao što je to kod testa dodirivanja nosa prstom

Esencijalni tremor je posturalni tremor, što znači da se simptomi obično povuku nakon što se osoba odmori. Međutim, kako poremećaj napreduje, tremor se može pojavljivati i u situacijama kada su mišići opušteni.

Koji simptomi ukazuju na to da imate esencijalni tremor, a ne neku drugu vrstu poremećaja?

Ovi simptomi karakteristični su za esencijalni tremor:

  • Nekontrolirano drhtanje u kratkim vremenskim intervalima
  • Podrhtavanje glasa
  • Kimanje glavom
  • Podrhtavanje koje se pogoršava tijekom razdoblja emocionalnog stresa
  • Podrhtavanje koje se pogoršava sa svrhovitim kretanjem
  • Tremor se smanjuje s odmorom

Podrhtavanje je jedini simptom, iako rijetko osoba s esencijalnim tremorom može patiti od problema s ravnotežom.

Ima li lijeka za esencijalni tremor?

Ne postoji lijek za esencijalni tremor, ali terapija koja je pacijentima na raspolaganju olakšava simptome i podiže kvalitetu života. Nije svaka terapija i procedura u liječenju jednako učinkovita kod svakog pacijenta, ali većina ih osjeća olakšanje simptoma.

Liječnik će vam preporučiti plan liječenja koji će prilagoditi vašem stanju i simptomima te savjetovati koje promjene u životnim navikama morate usvojiti kako biste sveli pojavu tremora na najmanju moguću mjeru.

Postoje li alternativne metode liječenja?

Trenutno nema dokaza da su alternativne terapije korisne u liječenju esencijalnog tremora. Pacijentima koji imaju tremore koji se pogoršavaju s emocionalnim stresom mogu pomoći metode opuštanja, ali ova vrsta alternativne terapije svakako nije tretman.

Neki biljni dodaci mogu zapravo pojačati tremor. Uvijek konzultirajte svog liječnika prije nego pokušate bilo koju alternativnu terapiju.

Bolest pokreta zvana esencijalni tremor

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo