Je li proteinsko cjepivo rješenje za vas? Kada se cijepiti ako ste preboljeli COVID? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Je li proteinsko cjepivo rješenje za vas? Kada se cijepiti ako ste preboljeli COVID?

Cijepiti se možete svake srijede, počevši od 7. rujna 2022. godine od 16 do 20 sati.

HZJZ i Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na adresi Rockefellerova 4 ponovo organiziraju:

  • Cijepljenje protiv COVID-19
  • Cijepljenje protiv HPV-a za sve u dobi do 25 godina
  • Cijepljenje protiv pneumokoka prema medicinskim indikacijama
  • Savjetovanje o drugim bolestima koje uvećavaju rizika za teže oblike bolesti COVID-19 i teže oblike pneumokokne bolesti
  • Savjetovanje o možebitnim kontraindikacijama za cijepljenje
  • Savjetovanje o HPV-u

Cijepljenje novim varijantnim cjepivom protiv COVID-19 bit će moguće od 14. rujna.

Koji su simptomi post-COVID-a? Traju najmanje dva mjeseca bez dijagnoze

Pneumokokno cjepivo Pneumovax  je  preporučeno i besplatno za sve osobe starije od dvije godine sa sljedećim medicinskim indikacijama:

  • funkcionalna ili anatomska asplenija
  • imunokompromitirane osobe (zbog osnovne bolesti ili terapije koju  osoba prima)
  • imunokompetentne osobe s kroničnim bolestima srca, pluća, bubrega, jetre, dijabetesom melitusom, alkoholizmom, kohlearnim implantatima i stanjima koja dovode do izloženosti cerebrospinalnog
  • likvora infekciji/istjecanja cerebrospinalnog likvor

Savjetujte se s liječnikom

Preboljeli ste COVID-19 pa ne znate trebate li se, kada i s kojim cjepivom cijepit? Bolujete od bolesti za koje vam se čini da bi mogle biti prepreka za cijepljenje? Uzimate neke lijekove? Primili ste prvu ili drugu dozu, u razdoblju nakon cijepljenje osjećali ste neke tegobe, ne znate je li vezano uz cijepljenje, možete li primiti treću dozu i koje cjepivo? U Hrvatsku je stiglo novo „proteinsko“ cjepivo, je li to rješenje za mene? Svaki treći dan jedna žena umire od rada vrata maternice, trebam li se cijepiti? Niste se cijepili protiv HPV-a kada ste pohađali 8. razred OŠ, sada je trenutak za cijepljenje? Zašto se trebam cijepiti ako sam mladić, a zašto ako sam djevojka? Bilo bi mi najzgodnije istovremeno (kod jednog dolaska) cijepiti se protiv COVID-19 i HPV-a? Trebam li se cijepiti protiv pneumokokne bolesti?… 

Na ova i druga pitanja odgovor će vam dati liječnik specijalist epidemiologije iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Ponesite svoju medicinsku dokumentaciju.

Na ovom će cijepnom punktu svake srijede biti dostupna sva cjepiva protiv COVID-19, a građani mogu primiti prvu, drugu ili treću dozu cjepiva. Na adresi Rockefellerova 4 građani se mogu cijepiti i cjepivom Nuvaxovid, Novavax. Cjepivo sadrži proteina šiljka virusa SARS-CoV-2 (tzv. proteinsko cjepivo). Cjepivo je namijenjeno za prvu i drugu dozu u razmaku od 3 tjedna i to za odrasle osobe.

Na ovom punktu mogu se cijepiti i djeca u dobi 5 i više godina a njihovi roditelji savjetovati prije cijepljenja, također bez naručivanja i najave. Djeca na savjetovanje i cijepljenje  dolaze u pratnji roditelja.

Ovo cijepljenje mladih protiv HPV-a na punktu bez naručivanja i najave, temeljno je na preporukama promotivno-preventivnog programa “Zdravo sveučilište” Sveučilišta u Zagrebu, Odbor za zdravstvenu zaštitu.

Mladi se sve više cijepe protiv HPV-a, ali njih čak 70 posto ne zna što je PAPA test

Izvor: HZJZ

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo