Zdravlje

Zdravlje

Je li ultrazvuk bolji od mamografije i radi li se o opasnom zračenju? Radiolog Natko Beck ima odgovore

Privatna arhiva: Natko Beck/ Instagram

Čim pročitate „dr. Natko Beck“ sigurno vam se osmijeh pojavi na licu jer on tako djeluje na sve koji vjerno prate njegove aktivnosti na društvenim mrežama.

Mada, ne morate biti aktivni na tim istim platformama da biste znali tko je on – jer je u svojoj namjeri da nas nešto nauči o zdravlju i uspio, pa ga je tako ta njegova aktivnost pretvorila u pravu, novu zvijezdu, medijskog neba. Njegove savjete o zdravlju (često u šaljivom tonu) svakodnevno čita oko 21 000 pratitelja.

Dr. Beck je vodećem specijalist radiologije u Dječjoj bolnici Srebrnjak, a od nedavno i ponosni vlasniku titule najboljeg komunikatora 2020. godine proglašenim od strane  Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ). Evo što nam je otkiro o svojoj struci i kako razbija največe mitove o radiologiji/radiolozima

1. Ne volimo ljude

Zaista ima kolega koji uživaju u našim katakombama pred ekranima što dalje od ikoga tko nije s odjela. S druge strane mi svi ultrasoničari i ekipa na intervencijama i te kako imamo živahnu interakciju s ljudima. Ima fora, da tko kaže da radiolozi ne vole ljude nije probao tražiti lijevi bubreg kod pretile osobe.

2. Mislimo da sve znamo

Skrušeno, ponizno se osobno vodim onom da znam da ništa ne znam, ali isto tako se fora šaliti da sve znamo. I tu ima šala: Patolozi su slično kao radiolozi, isto znaju sve o svemu, samo dan pre kasno.

Tatjana Jurić: Maminu sam bolest, ne znajući da ima Alzheimera, zamjenjivala za nezadovoljstvo, loš dan, dosadu

3. Zračenje je opasno

Zračenje zaista može biti opasno i uvijek izbjegavamo nepotrebno zračenje,  no isto tako vrijedi da kad postoji indikacija to zračenje nije relevantno, jer je važnija sama bolest. Čitavo vrijeme smo izloženi kozmičkom zračenju, zrači nas građevinski materijal u zidovima kuća, ali mi smo otporne beštije. I zato valja imati na pameti, ako postoji indikacija svakako se ići slikati po uputama liječnika. Ako ne postoji onda ne ići na svoju ruku, onako turistički.

4. Ultrazvuk dojki je bolji od mamografije

Dojka ima izazovnu dijagnostiku, a pojednostavljeno prvu crtu čine mamografija i ultrazvuk, a drugu magnetska rezonancija. Često čujem da žene pokušavaju izbjeći mamografiju, jer se boje zračenja ili misle da je uzv bolji, jer bolje vidi rak. No to je zabluda, jer ovisi o o tipu dojke to može biti baš dijametralno suprotno. Zračenje je minimalno i nema nikakve štetne učinke na zdravlje, a mamogrami nekad jasno pokažu nešto, što je ultrazvuku još nevidljivo. Tako da vjerujte svom liječniku kad Vas uputi na jednu ili drugu ili treću metodu, svaka ima svoj smisao.

5. Volimo mrak

Ja se zafrkavam i uspoređujem nas s vampirima, ali naše sobe, zbog ekrana trebaju biti mračnije bez direktnog sunca, kod mene je samo malo svijetlo iza ekrana upaljeno, sve drugo mrak. Čitavo vrijeme blejimo u ekranu, tako da nam svaki odbljesak u ekranu smeta.

Više pročitajte u magazinu Ordinacija.hr, a potražiti ga možete u subotu, 22. svibnja, na svim kioscima uz Večernji list.

Foto: Instagram/Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo