Zdravlje

Zdravlje

Je li vam kralježnica kao toranj u Pisi?

Kao što temelj u Pisi uzrokuje nagnutost građevine tako i naš temelj odnosno stopala u nepravilnom položaju uzrokuju nagnutost kralježnice i stvaraju bolove u leđima.

Toranj se počeo naginjati već prilikom same gradnje. Problem nije bio u materijalu ili načinu gradnje, nego u njegovim slabim temeljima. Jedini razlog zašto se nije odavno srušio je domišljata ideja da se napravi protuteža odnosno da se više optereti stranu koja se ne naginje.

Slično je s našom kralježnicom. Naši temelji su stopala koja drže cijelu kralježnicu u pravilnom položaju. Ukoliko su temelji pomaknuti za samo 1 mm, to se na kralježnicu može odraziti da se pomakne i za 1 cm, što stvara jake bolove.

Što napraviti?

Idealno bi bilo stalno hodati bos po mekim podlogama kao što su trava, kamenčići i pijesak. Ako to nije moguće, posebno u zimskim mjesecima, idealna zamjena su ortopedski ulošci po mjeri.

Kakvi ulošci moraju biti? Prije svega tanki. Glomazni, neudobni ulošci koji stanu samo u veći broj cipele su prošlo svršeno vrijeme. Otkako je u Hrvatskoj dostupan švedski brand Ortopedix novitet je da se ortopedski ulošci po mjeri mogu naručiti u baš svakoj ljekarni.

Šveđani itekako idu u korak s modernom tehnologijom pa su sada i za nas dostupni ortopedski ulošci koji su tanki, ugodni i izrađeni od prirodnih materijala. Dovoljno je samo doći u ljekarnu  i zatražiti izradu Ortopedix uložaka po mjeri.

Sve drugo je već uhodano. Stat ćete u Ortopedix 3D pjenu, osoblje ljekarne će otisak poslati na izradu i u roku 10 radnih dana dobit ćete uloške na kućnu adresu. I to sve za prilično prihvatljivu cijenu, posebno kad uzmemo u obzir koliko utječu na smanjenje bolova i po kojoj cijeni se prodaju u ostatku EU.

Toranj u Pisi uspijeva odoljeti daljnjem padu zbog vrlo domišljate ideje. I ortopedski ulošci po mjeri su prilično domišljato rješenje jer se ne vide, a dovode stopala u pravilan položaj pa samim time i cijelu kralježnicu. Tako odrađuju svoj posao kao pravi stručnjaci za kralježnicu.

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo