Zdravlje

Zdravlje

Jeste li ljubomorni?

Svatko od nas se upoznao s osjećajem ljubomore prema partneru, članu obitelji ili osobi koju volimo. Zašto se javlja?

Kada smo zaljubljeni, partner vrlo lako gestom ili postupkom pokrene nešto u nama i javlja se osjećaj ljubomorne. Naravno, kada smo zaljubljeni partner ne mora napraviti ništa što bi moglo biti okidač ljubomori.

Ljubomora nije zavist

Lako je podvući crtu i reći da se ljubomora odnosi na ljude i međusobne odnose, a zavist se odnosi na materijalne stvari, pa tako ljubomorni možemo biti na lijepu susjedu s prvog kata ili kolegicu s kojom suprug na poslu pije kavu. Zavist možemo osjetiti kad ta susjeda s prvog kata kupi novi auto ili cipele. Ljubomora je jak i intenzivan osjećaj pa može nanijeti veliku i nepopravljivu štetu odnosu.

Zašto ljubomora?

Stručnjaci će često reći da je ljubomora ustvari strah. Strah od gubitka i napuštanja. Ljubomora i ljubomorni ispadi češće govore nešto o nama nego o partneru.

Kada želimo partnera suočiti s našim dvojbama i ljubomorom iza toga obično stoje ove misli: Jesam li vrijedna njega? Je li ona bolja od mene? Koji su njeni aduti? Što ako ostanem sama? Osjećaj manje vrijednosti koji se pri tome javljaj samo povećava strah od gubitka.

Umjetnost samokontrole

Kada partnera suočite s vašim dvojbama – on povisi ton i brani se. Poznat vam je ovaj scenarij? Ovakav pristup vam neće pomoći otkriti vara li vas partner, jer će svatko vjeran krenuti u svoju obranu i reagirati burnije nego što je potrebno. Partner koji vara napravit će isto. Pod pretpostavkom da vam je partner vjeran, savjetujemo da na samom početku razgovora istaknete da se ustvari radi o vašem strahu od gubitka i razgovor će krenuti u drugom smjeru te vjerojatno završiti konstruktivnim rješenjem.

Svatko se mora potruditi razumjeti strahove drugih ljudi, staviti se u njihovu kožu i pomoći pri rješavanju dileme. Partnera hvalite, dajte mu do znanja koliko vam znači pa osjećaj ljubomore možda zaobiđe vašu vezu!

 A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo