Jeste li u riziku od moždanog udara prije 60. rođendana? To bi mogla predvidjeti vaša krvna grupa - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jeste li u riziku od moždanog udara prije 60. rođendana? To bi mogla predvidjeti vaša krvna grupa

Shutterstock

Prema novom istraživanju, upravo bi krvna grupa mogla otkriti hoćete li prije 60. rođendana doživjeti moždani udar.

Meta analiza je uključivala sve postojeće podatke genetskih studija koje su se fokusirale na ishemijski moždani udar, a koji se događa mlađima od 60 godina.

Broj mladih osoba koje su doživjele moždani se povećava, a oni će i prije umrijeti radi tog događaja, a preživjeli se boriti s teškim posljedicama, ali unatoč tome, premalo se istražuje, navodi dr. Steven Kittner, profesor neurologije.

Uz kolege je porveo istraživanje radeći meta analizu 48 studija o genetici i ishemijskom udaru nad oko 17.000 pacijenta koji su imali udar i 600.000 potpuno zdravih pojedinaca. Pregledali su kromosome kako bi otkrili genetsku varijantu koja je povezana s udarom prije 60-e godine i kromosome koji uključuju gene koji određuju koja ste krvna grupa. 

Otkrilo se da osobe koje mlađe dožive moždani udar vjerojatnije će biti krvna grupa A, a najmanje šanse da do njega dođe su zabilježene kod krvne grupe 0 – u usporedbi s onima koji su imali moždani udar i onima koji nikad nisu. Udar koji se događa u ranijoj i kasnijoj dobi je povezan s krvnom grupom B. 

Ovi rani simptomi otkrivaju nedostatak magnezija u organizmu – prepoznajte ih na vrijeme

Nakon uključivanja svih ostalih faktora, poput spola, otkrili su da oni koji imaju krvnu grupu A imaju i 16 posto veće šanse da će u ranijoj dobi doživjeti moždani udar. Osobe koje imaju grupu 0 imaju i 12 posto manje šanse da će doživjeti udar od svih ostalih krvnih grupa.

“Naša je meta analiza pratila genetski profil i otkrila poveznicu između krvne grupe i moždanog udara u ranijoj dobi a ona je puno manja kada se on događa u kasnijoj dobi”, pišu autori studije. Znanstvenici ističu kako je povećan rizik ustvari ne tako velik i da osobe koje imaju krvnu grupu A ne moraju strahovati od moždanog udara i u mlađoj dobi i ne trebaju zakazivati dodatne preglede kako bi bili sigurni da je sve kako treba. 

Muči vas zatvor i tako već danima? Postoje jednostavna rješenja koja će pružiti olakšanje

“Još uvijek ne znamo zašto krvna grupa A znači veći rizi, ali vjerojatno ima veze s faktorima zgrušavanja krvi kao i s proteinima, a oni igraju važnu ulogu kod razvoja krvnih ugrušaka”, dodaju autori. Prethodna su istraživanja isto tako otkrila kako osobe s krvnom grupom A imaju malo veći rizik od razvoja krvnih ugrušaka u nogama što se naziva duboka venska tromboza. Zaključuju kako je potrebno nešto više istraživanja kako bi se razjasnili mehanizmi povećanog rizika od moždanog udara. 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo