Zdravlje

Zdravlje

Jesu li zgodni i privlačni muškarci sebični?

Jesu li privlačni muškarci sebičniji? Misao je to koja svima prolazi kroz glavu, a posebno zbog toga što smo sa svih strana bombardirani informacijama o tome kako bi svi trebali izgledati kao supermodeli. Zainteresirani za ovu pojavu, psiholozi s Londonskog sveučilišta Burnel proveli su istraživanje čiji rezultati pokazuju da u tome ipak ima istine.

Rezultati studije navode da su često lijepi i privlačni muškarci sebičniji te manje spremni partnerici podariti pažnju i vrijeme, od svojim manje privlačnih kolega.

Zanimljivo je da psiholozi nisu utvrdili da se ovakvo ponašanje očituje i kod privlačnih žena.

Voditelj studije Dr. Michael Price izjavio je za “New York Daily News” da lijepi ljudi jednostavno moraju manje sebe dati da bi postigli što žele – njih se već dovoljno cijeni samo zato što izgledaju dobro.

U svrhu istraživanja korišten je 3D skener tijela gdje su “izmjerena” tijela 125 muških i ženskih sudionika, te su na osnovu mjera stavljeni u određene skupine “privlačnih” ljudi.

Ispitanici su popunjavali upitnik u kojem su morali odgovarati na pitanja o njihovom stavu prema sebičnosti i nejednakosti te su zamoljeni da sudjeluju u eksperimnetu pri čemu su im ponuđeni novci te se od njih tražilo da sami odluče koliko će podijeliti s nekim drugim.

Nakon procjene svih prikupljenih podataka, psiholozi su došli do ovih zaključaka:

  • Privlačni muškarci su pružili lošije rezultate na testovima velikodušnosti i poklanjanja pažnje
  • Nije se pojavila poveznica između lijepih žena i takvog ponašanja
  • Privlačni muškarci su procijenjeni od strane ispitanika kao sebičniji
  • Privlačni muškarci i žene su manje spremni pomoći nekome.

Iako dr. Price smatra da se ova tema treba još bolje istražiti, rezultati ove studije ipak pokazuju da su lijepi muškarci skloniji sebičnom ponašanju.

A. A.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo