Zdravlje

Zdravlje

Jogom do lakšeg začeća

Joga stoljećima pomaže ljudima poboljšati fleksibilnost, ojačati mišiće cijelog tijela, poboljšati disanje i naučiti nas koncentraciji. Ovom su popisu instruktori joge sada dodali i pomoć kod začeća!

Naime, Sherry Longbottom, instruktorica joge iz Floride razvila je jogu za plodnost, posebni program vježbanja ove drevne vještine koji ciljano pomaže ženama koje su se susrele s poteškoćama oko začeća.

Vježbačice joge u ovom slučaju izbjegavaju poze koje previše umaraju tijelo, a većinom izvode asane i vježbe koje su blage, slabijeg intenziteta i ublažavaju tjeskobu. Cilj je, tvrdi autorica ovog programa joge, dovesti krv u područje zdjelice, doduše, dodaje kako vježbanje joge za plodnost nije jednako dobrobitno kao medicinski potpomognuta oplodnja ili hormonska terapija. Naime, njen je fokus na opuštanju i umirivanju žene, koja može lakše zanijeti tek kada se oslobodi stresa i napetosti.

“Živimo u stanju stalne napetosti. Takav se stil života u potpunosti protivi onome što tražimo kada želimo stvoriti okružje za plodnost. Joga i dalje ne može ispraviti tjelesne nedostatke koji onemogućuju trudnoću ili probleme s jajnim stanicama, ali zato može pomoći nekome proći kroz cijeli proces”, tvrdi Longbottom.

“Reći da netko tko prolazi kroz medicinski potpomognutu oplodnju nije pod stresom je isto kao reći da neće boljeti ako se netko lupi čekićem po palcu kada pokušava zabiti čavao. Izuzetno je stresno”, komentirao je James Goldfarb, direktor Odsjeka za neplodnost i medicinski potpomognutu oplodnju Sveučilišne bolnice Cleveland, komentirajući ovu novost.

Pronađite svoj joga centar – Najbolji joga centri u Zagrebu … i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije
obavezno, ali je lijepo od vas! 🙂

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo