Jogom držite fibrilaciju atrija pod kontrolom - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Jogom držite fibrilaciju atrija pod kontrolom

“Mnogi pitaju: ‘Mogu li vježbati jogu i ništa drugo ne raditi?’. Mislim da je to krivi pristup. Sama po sebi, joga nije lijek… ona je dobar dodatak”, objasnio je Dhanunjaya Lakkireddy, voditelj studije.

Joga stoljećima pomaže ljudima poboljšati fleksibilnost, ojačati mišiće cijelog tijela, lakše zaspati, poboljšati cirkulaciju, smršavjeti, poboljšati disanje i naučiti nas koncentraciji. Ovom su popisu instruktori joge sada dodali i pomoć kod fibrilacije atrija.

Srčana aritmija predstavlja odstupanje od regularnih srčanih otkucaja, a najčešći oblik je fibrilacija atrija, čiji simptomi uključuju treperenje srca, nepravilan puls, nedostatak zraka (pogotovo tijekom tjelesne aktivnosti), slabost, umor, vrtoglavicu i bol u prsima. Ovo stanje povisuje rizik od moždanog udara, stoga se treba držati pod nadzorom liječnika.

Redovito vježbanje joge moglo bi biti od velike pomoći za osobe koje boluju od fibrilacije atrija. Do ovog su zaključka stigli istraživači Sveučilišnog medicinskog centra Kansas Cityja koji su pratili gotovo 50 osoba s fibrilacijom atrija (od koje su bolovali prosječno pet godina) kroz razdoblje od tri mjeseca. Svim ispitanicima su više puta mjereni tlak i srčani ritam, a također su bili ocijenjeni za tjeskobu, depresiju i ispitani o svojoj općenitoj dobrobiti i kvaliteti življenja. Svi su ispitanici uzimali lijekove, a sljedeća tri mjeseca istraživanja svi su upisali tečaj joge dva puta tjedno.

Broj prijavljenih slučajeva fibrilacije (što je potvrđeno srčanim monitorom) pao je sa četiri (za vrijeme prva tri mjeseca promatranja) na dva za vrijeme studije kada su ispitanici vježbali jogu. Također, prosječni broj otkucaja srca smanjio se sa 67 otkucaja u minuti na 61-62.

Na ljestvici od 20 do 80, ocjena tjeskobe smanjila se u prosjeku sa 34 na 25 nakon tri mjeseca vježbanja joge, a isto tako su se poboljšali opće zdravlje i ocjena depresije, tvrde američki stručnjaci u časopisu Journal of the American College of Cardiology.

“Mnogi pitaju: ‘Mogu li vježbati jogu i ništa drugo ne raditi?’. Mislim da je to krivi pristup. Sama po sebi, joga nije lijek… ona je dobar dodatak”, objasnio je Dhanunjaya Lakkireddy, voditelj studije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo