Zdravlje

Zdravlje

Jogom pobijedite fibromijalgiju

Stručnjaci tvrde kako joga, zahvaljujući kombinaciji vježbi, ima sinergistički učinak. Naš um i tijelo su snažno povezani, međutim, te činjenice često nismo svjesni.

Najbolji joga centri u Zagrebu

Fibromijalgija je kronično stanje ili bolni sindrom koje karakterizira bolnost mišića, ligamenata i tetiva praćeno umorom. Tretmani, kao što su analgetici, antidepresivi, sredstva za opuštanje mišića te injekcije anestetika rijetko su učinkoviti. Međutim, mnoge osobe pronalaze olakšanje u prirodnim i alternativnim tretmanima.

Tako su istraživači Sveučilišta Zdravlja i znanosti iz Oregona osobama koje boluju od fibromijalgije preporučili vježbanje joge. Naime, tjedno dvosatno vježbanje joge može pomoži ublažiti simptome fibromijalgije, poput bolova, umora i ukočenosti za 30 posto.

Tako su stručnjaci nasumce podijelili 53 žene koje su bolovale od fibromijalgije u dvije skupine: jedne su nastavile sa svojom terapijom, dok su druge vježbale jogu godinu dana. Na početku istraživanja ispitanice su ocijenile ozbiljnost svojih simptoma od nula do 100, koristeći standardizirani upitnik. Nakon dva mjeseca ocjena težine simptoma žena koje su završile prvi tečaj joge smanjila se sa 48 na 35, dok se prosječna ocjena kontrolne skupine nije smanjila (ostala je 49).

Stručnjaci tvrde kako joga, zahvaljujući kombinaciji vježbi, ima sinergistički učinak. Naš um i tijelo su snažno povezani, međutim, te činjenice često nismo svjesni. Tehnike poput joge mogu pojačati tu vezu, ukazujući nam da naše misli i naši osjećaji utječu na naš organizam i obratno.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo