Zdravlje

Zdravlje

Jogom pobijedite urinarnu inkontinenciju

Dame koje su vježbale jogu uspjele su za čak 70 posto smanjiti učestalost svojih epizoda inkontinencije, usporedno sa ispitanicama kontrolne skupine, kod koje je zabilježeno samo 13-postotno smanjenje simptoma.

Đurđica K. (73): Vježbanjem joge sam narasla 3 cm i uklonila boloveJoga je drevna tehnika koja u sebi spaja tjelesno vježbanje i vježbe disanja. U posljednjih nekoliko godina jedan je od najpopularnijih načina vježbanja i relaksacije, a nerijetko se kombinira i s drugim metodama vježbanja. Jeste li se upoznali sa svim njenim zdravstvenim dobrobitima?

Mnoga su istraživanja pokazala kako joga može smanjiti bolove u leđima,
smiriti nepravilan srčani ritam,
stanjiti struk, ublažiti astmu
i simptome fibromialgije.
Sada su ovom dugačkom popisu zdravstvenih dobrobiti američki istraživači dodali
i pomoć kod urinarne inkontinencije!

“Joga se često usmjeruje za osvještavanje uma, povećanje opuštenosti i ublažavanje tjeskobe i stresa. Upravo se zato joga usmjeruje i na druga stanja – metabolički sindrom ili sindrome boli, ali smatramo da može pomoći i inkontinenciji“, objasnila je Alison Huang, voditeljica studije Sveučilišta Kalifornije iz San Francisca.

Njen je tim pratio 20 žena starijih od 40 godina koje su se svakodnevno borile s urinarnom inkontinencijom. Polovica ispitanica je upisana u program vježbanja joge koji je trajao šest tjedana, dok je druga polovica ispitanica pripala kontrolnoj skupini. Dame koje su vježbale jogu uspjele su za čak 70 posto smanjiti učestalost svojih epizoda inkontinencije, usporedno sa ispitanicama kontrolne skupine, kod koje je zabilježeno samo 13-postotno smanjenje simptoma. Kod većine slučajeva bilo je riječ o stresnoj inkontinenciji, tj. slučajevima curenja mokraće usred kašljanja, kihanja ili sagibanja.

Stručnjaci smatraju kako joga može pomoći kod urinarne inkontinencije zato jer je ona povezana s tjeskobom i depresijom, žene koje boluju od urinarne inkontinencije mogu iz joge izvući dobrobiti za opuštanje i meditaciju. Također, redovito vježbanje joge učvršćuje mišiće zdjelice koji podupiru mjehur i smanjuju mogućnost inkontinencije.

K. Pužar

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo