Zdravlje

Zdravlje

Jogom protiv astme

Jeste li spremni isprobati joga položaje? Ako vam astma zadaje probleme, trebali biste razmisliti o prakticiranju ove drevne istočnjačke vještine.

Naime, određene joga poze mogu ublažiti simptome astme i olakšati život oboljelim osobama. Radi se o položajima “ratnik” i “drvo”.

Dokazuju to i rezultati nedavno provedene studije koja je istraživala učinke Hatha joge. Sudionici istraživanja su potvrdili da su zahvaljujući jogi smanjili upotrebu uobičajenih lijekova za astmu. “Rezultati su izvanredni, no ne i iznenađujući”, potvrdili su liječnici.

Da joga doista pomaže, potvrđuju i tvrdnje talijanske studentice koja je zadobila povredu kralježnice dok je obavljala dužnost osobnog trenera. “Umjesto operacije odabrala sam jogu, i do sada još nisam požalila”, kazala je.

joga drvo2Za vrijeme istraživanja, sudionici su prakticirali Hatha jogu dva i pol sata tjedno. Istraživanje je trajalo 10 tjedana.  “U pozama smo se zadržavali do jedne minute. Fokusirali smo se na duboko disanje, koje je kritično kod astmatičara”, rekla je instruktorica joge.

Tijekom istraživanja, ispitanicima su mjereni srčani otkucaji i potrošnja kisika. Rezultati su bili gotovo pa nevjerojatni. Svakom se ispitaniku za vrijeme tretmana stanje poboljšalo i do 43 posto.

Zašto se baviti jogom?

“Joga gotovo da i nema negativnih učinaka. Osim ako imate stvarno veliki ortopedski problem”, napomenula je instruktorica joge. Važno je svakom astmatičaru preporuči redovito prakticiranje joge, ali nakon što osoba nauči pravilno izvoditi poze.

“Astmatičari imaju velikih problema s disanjem, jer jako teško dolaze do daha. Pomoću joge postajemo svjesni disanja, pogotovo kada ono nije na normalnom stupnju”, napominju liječnici. Stoga, vježbajte jogu i dišite duboko. Jer, primijećeno je da duboko disanje kod sportaša zapravo smanjuje simptome astme.

D. Šorgić

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo