Zdravlje

Zdravlje

Jogom umirite nepravilan ritam srca

U malom, preliminarnom istraživanju, stručnjaci su ustanovili kako joga može prepoloviti broj epizoda moguće opasnog nepravilnog broja otkucaja srca – fibrilacije atrija.

Srčana aritmija predstavlja odstupanje od regularnih srčanih otkucaja, a najčešći oblik je fibrilacija atrija, čiji simptomi uključuju treperenje srca, nepravilan puls, nedostatak zraka (pogotovo tijekom tjelesne aktivnosti), slabost, umor, vrtoglavicu i bol u prsima. Ovo stanje povisuje rizik od moždanog udara.

Fibrilacija atrija se često otkriva tijekom rutinskih medicinskih pregleda jer brojne osobe nemaju izražene simptome. Druge osobe mogu opaziti nepravilan puls, ali bez prisutstva ostalih znakova bolesti. Umjesto održavanja pravilnog ritma, atriji se tresu i na taj se način krv može sliti i nakupiti. Ugrušci se mogu stvoriti i doputovati do mozga te tako prouzročiti moždani udar (procjenjuje se kako je upravo fibrilacija atrija uzrok 15 posto slučajeva moždanih udara).

Istraživači Medicinskog Miller u Miamiju su pronašli alternativni način držanja ovog poremećaja rada srca pod kontrolom – vježbanje joge. Naime, osobe koje su vježbale jogu tri puta tjedno poboljšale su kvalitetu svog života, snizile razinu tjeskobe i depresije koje su česte kod ovih pacijenata, a što je najvažnije od svega, uspjele su prepoloviti broj epizoda fibrilacije atrija.

Ukupno je 49 pacijenata starih između 25 i 70 godina vježbalo jogu 45 minuta tri puta tjedno kroz razdoblje od tri mjeseca. Njihovi termini su uključivali vježbe disanja, asane (položaje), meditaciju i opuštanje. Također su potaknuti na samostalno vježbanje kod kuće.

Za vrijeme studije ispitanici su imali prosječno 2,1 epizodu fibrilacije atrija, usporedno s 3,8 epizoda tri mjeseca prije početka treninga.

“Znamo da meditacija, joga i sl. mogu donekle svjesno promijeniti simpatički i parasimpatički sustav. Ovo je prvi put da sam vidio rezultate na fibrilaciji atrija koji su toliko opipljivi”, objasnio je dr. Scott Shurmur, direktor Odsjeka za preventivnu kardiologiju Medicinskog centra Sveučilišta Nebraska koji je komentirao rezultate ove američke studije.

Ako ste se odlučili krenuti na jogu, a niste sigurni gdje, pročitajte članak: Najbolji joga centri u Zagrebu.

K. Horvat

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo