Kada se trebate zabrinuti zbog krvarenja u oku? - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada se trebate zabrinuti zbog krvarenja u oku?

Shutterstock

Do krvarenja u oku obično dolazi uslijed neke ozljede. Manje uobičajeni, ali ozbiljni uzroci krvarenja oka uključuju rak, malformacije krvnih žila u oku i iritaciju i upalu šarenice. Visoki krvni tlak i uzimanje određenih lijekova koji mijenjaju mehanizme zgrušavanja krvi drugi su čimbenici rizika.

Subkonjunktivalna hemoragija stručni je termin za krvarenje oka. Krvarenje unutar oka može se manifestirati u obliku sitne crvene mrlje ili većeg krvavog podljeva. Ako ste ikada doživjeli subkonjunktivalno krvarenje, znate da stanje može biti alarmantno. Krvarenje se pojavljuje kao mrlja svijetle, crvene krvi na bjeloočnici. Iako može biti zastrašujuće probuditi se i ugledati krv u svome oku, subkonjunktivalno krvarenje uglavnom je bezopasno, s vidljivom krvlju koja je rezultat puknuća krvne žile u oku.

Prave namirnice za zdrave oči

Simptomi

Bjeloočnica je prekrivena tankom sluznicom koju zovemo spojnica (konjuktiva). Spojnica također prekriva i unutrašnju stranu vjeđa i sadrži cijelu mrežu sitnih i tankih krvnih žila. Te su žilice poprilično krhke i lako mogu puknuti. Kada puknu, krv se razlije i smjesti između konjunktive i bjeloočnice.

Ukoliko je krvarenje neznatno, djelić vašeg oka lagano će se zacrvenjeti. Međutim, kod obilnijeg krvarenja kompletna bjeloočnica može se zacrvenjeti i u nekim slučajevima može biti izbočena prema van. Stanje obično ne uzrokuje bol ili promjene vida, ali povremeno uzrokuje manji svrab oka. Ponekad se osjećaj svrbljenja može pojaviti uslijed treptanja.

Uzroci

Subkonjunktivalno krvarenje, ili krvarenje u oku, može biti uzrokovano sljedećim:

  • Ozljeda
  • Uporni i jaki kašalj ili kihanje
  • Povraćanje
  • Podizanje teškog tereta
  • Snažno trljanje oka dlanom
  • Zatvor
  • Razne infekcije oka

Manja subkonjunktivalna krvarenja mogu biti posljedica upornog i jakog kihanja ili kašlja. Ne tako uobičajeni, ali ozbiljni uzroci krvarenja oka uključuju rak, malformacije krvnih žila u oku i iritaciju i upalu šarenice. Visoki krvni tlak i uzimanje određenih lijekova koji mijenjaju mehanizme zgrušavanja krvi drugi su čimbenici rizika za subkonjunktivalne hemoragije. Subkonjunktivalno krvarenje može biti znak upozorenja za dijabetes, krvarenje ili poremećaje krvi, leukemiju i bolest srpastih stanica. 

Napravite detaljan sistematski pregled ukoliko ste imali subkonjuktivalno krvarenje više od dva puta u jednoj godini, kako biste bili sigurni da se iza toga ne krije neko ozbiljno zdravstveno stanje.

Dijagnoza

Ukoliko ste zabrinuti zbog krvarenja u oku, dogovorite pregled u specijalističkoj ambulanti. Liječnik će detaljno ispitati vašu povijest bolesti ne bi li pronašao moguće uzroke krvarenja. Izmjeriti će vam krvni tlak te će proširiti oči da bi mogao pogledati unutra i uvjeriti se da nema traume ili krvarenja duboko u oku. Važno je da vaš liječnik pregleda krvarenje kako bi mogao utvrditi uzrok i isključiti druge moguće zdravstvene poremećaje.

Kome se obratiti kada počnu problemi s očima?

Liječenje

Pokušajte ostati mirni ako iznenada primijetite krv unutar oka. Vidljiva krv u vašem oku zbog subkonjunktivnog krvarenja polako će se resorbirati u vašem tijelu. Većina slučajeva smiruje se u roku od sedam dana bez liječenja. Međutim, veliko subkonjunktivalno krvarenje može potrajati i do dva-tri tjedna. Crvenilo se može pretvoriti u narančastu, zatim ružičastu mrlju, i napokon vraća svoju prvobitnu, bijelu boju. Osjećaj grebanja možete ublažiti korištenjem umjetnih suza dok se stanje ne popravi.

Veliki vodič kroz uzroke, simptome i liječenje sive mrene

M. R. S.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo