Kada ubodi stršljena mogu biti jako opasni? Savjet roditeljima što napraviti i što izbjegavati - Ordinacija.hr
Zdravlje

Zdravlje

Kada ubodi stršljena mogu biti jako opasni? Savjet roditeljima što napraviti i što izbjegavati

Shutterstock

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Kustošija danas su na terenskoj nastavi nastradali – izboli su stršljeni.

Ose i stršljeni najopasniji su u kasno ljeto, ali i u jesen pa je potrebno znati kako se zaštititi i na na vrijeme prepoznati reakcije na ubod

Posebno moramo biti oprezni ako se radi o ubodu u području glave i vrata jer svako oticanje u tom području može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć.

Ugrizi insekata najčešći su na nezaštićenima dijelovima kože i kao reakcija na to obično se javlja blago crvenilo, oteklina i svrbež što u većine djece prolazi bez većih tegoba. Može se već samo s hladnim oblozima smiriti reakcija. No, u neke djece može doći i do alergijske reakcije kada imate jaču oteklinu. Što učiniti i kako reagirati savjetuje dr. med. Tatjana Lesar, spec. pedijatar, uži spec. pedijatrijske gastroenterologije iz Poliklinike Helena.

Kada se roditelj treba zabrinuti zbog reakcije?

Ukoliko se, nakon ugriza ili uboda, pojavi veća oteklina te ako se oko otekline počinje stvarati veliko crvenilo znači da je dijete uslijed grebanja najvjerojatnije izazvalo i lokalnu upalu. Takve promjene treba, osim lokalnim kremama koje će smanjiti osjećaj iritacije, liječiti i antibiotskim kremama. Isto tako, treba se zabrinuti ako dođe do uboda u području glave i vrata  jer svako oticanje u području glave i vrata može dovesti do oticanja dišnih puteva, otežanog disanja i gušenja. U tom slučaju treba hitno potražiti liječničku pomoć, objasnila je liječnica.

Kako spriječiti ulazak smrdljivih martina u kuću i koja je razlika između zelenih i smeđih?

Što je najbolja preventiva?

Ubodi insekata mogu se spriječiti na više načina. Najbolji je način zaštititi kožu odjećom odnosno obućom te u slučaju male djece, kolica ili krevetiće ako je dijete vani, zaštititi mrežama. Ne koristite kozmetiku ili parfeme cvjetnih mirisa. Na prozore i vrata treba staviti mreže. Preosjetljive osobe trebaju izbjegavati cvjetne livade.

Boravite li u prirodi  koristite sredstva za zaštitu od insekata i to isključivo ona namijenjena djeci jer je sastav repelenata za djecu drugačiji od onih za odrasle.

Kukci opnokrilci (u koje se ubrajaju i stršljeni i bumbari) koji ubodom uštrcavaju otrov izaziva lokalne ili opće simptome, stoji i na stranicama HZJZ-a.  Opasni su ubodi u usta, glavu, vrat ili jako prokrvljeno područje, piše Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

  • Ubod ose ili pčele izaziva u pravilu lokalnu reakciju – bolna crvena oteklina na mjestu uboda koja svrbi ili peče i prolazi obično unutar jednog dana.
  • Posebna opasnost kod preosjetljivih ljudi je pojava teške alergijske reakcije (anafilaktički šok)
  • Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac: izvadite žalac bez gnječenja što prije – sastružite ga noktom ili rubom kartice iz novčanika

Jednostavni i učinkoviti načini kako u trenu zaustaviti svrbež nakon uboda insekata

ODMAH pozovite hitnu medicinsku pomoć ili potražite najbližeg liječnika u slučaju

  • anafilaktičkog šok
  • velikog broja uboda s pojavom otežavajućeg disanja, gušenja, mučnine, povraćanja, vrtoglavice, gubitka svijesti.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo