Psiha

Psiha

Kako spriječiti ulazak smrdljivih martina u kuću i koja je razlika između zelenih i smeđih?

Shutterstock

Ako su vašom kućom i okućnicom zavladali smrdljivi martini dobro je znati koje ne dodirivati a koje možete maknuti rukom.

Ta naporna stvorenja na šest nogu su opet na našim vratima, ali i u kućama. Kako njihovo samo ime otkriva, oni će proizvesti neugodan miris kada ih uznemirite. Možda i niste znali ali mogu biti veliki i do dva centimetra. 

Smeđi i zeleni smrdljivi martini haraju našim domovima

Ako vas zanima zašto viđate smrdljive martine koje su smeđe ili zelene boje, evo koja je razlika: 

Smeđi smrdljivi martini su došli iz Azije, a danas ih možemo vidjeti bilo gdje. Kada se rastu njihova će koža biti crvenkasta, a kada postanu odrasle jedinke postanu smeđe. 
Jako se vole hraniti breskvama, orasima i jabukama te rajčicama, kukuruzom i grahom. Kada se hrane namirnicom ostavlja na njoj točkice. 

Oni će se u kuću naseliti u velikom broju a zato što otpuštaju kemikalije koje privlače druge bube kada nađu dobro mjesto za reprodukciju. Tu u pitanju nije taj neugodan miris, on služi samo za privlačenje drugih smrdljivih martina. Iako ih ne volimo vidjeti na plafonu, oni neće nanijeti nikakvu štetu kućanstvu. 

Zeleni smrdljivi martini 

U ranoj fazi razvoja zeleni smrdljivi martini su zelenkasti ili narančasti. Kako se razvijaju tako se boja mijenja u smeđu. Narast će do dva centimetra a najviše vole jesti – slanutak.  

Iva Čupić obožava životinje – i zna objasniti zašto se ne trebate bojati pauka, ali i kojih kukaca se trebate čuvati

Što privlači smrdljive martine?

Iako se čini da se javljaju od nikuda, ipak postoji puno faktora kojim ih privlačite. Oni vole voće, pa ako ste ljubitelj držanja zdjele s voćem na stolu, možda ste u opasnosti. Na žalost, smrdljivi martini vole i biljke koje rastu u vašem vrtu, a osim što će ih provući miris poznati su po tome da će gricnuti vilo koju biljku, pa čak i latice cvijeća. Ako imate vrt, velike su šanse da imate i smrdljive martine.

Grizu li?

Mogu vam se uvući u odjeću ili kosu, ali vas neće ugristi ili piknuti.

Kako ih držati podalje od kuće?

Provjerite kuda ulaze: Pogledajte sve moguće puteve koje bi oni mogli koristiti – okvire prozora, vrata, drvo koje imate u kući, pa čaj i električne vodove. Zakrpajte sve pukotine kako biste im spriječili ulazak u kuću. Isto tako ih možete usisati pa izbaciti van iz vrećice. 

Kako se vole gnijezditi na plafonu i visokim kutevima, uznemirite ih prije nego se udomaće. 

Ne palite vanjsko svjetlo: Kako ih jako privlači svjetlost, koristite žute žarulje ili one koje su poznate po tome da ne privlače insekte. Ali ako ih želite privuči na jedno mjesto kako bi ih se lakše riješili, upalite svjetlo ili lampu da se okupe. 

Pronašli ste krpelja na sebi? Što morate, a što nikako ne biste smjeli napraviti

Isprobajte kućni pripravak

Jednostavna kombinacija vruće vode, sapuna i bijelog octa će odlična zamka za njih. Pripravkom pošpricajte mjesta na kojima ih često viđate ili kroz koja mogu ući u kuću.

Ordinacija.hr

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo