Zdravlje

Zdravlje

Kada vam trebaju nove dioptrijske naočale? Evo što oftalmologinja savjetuje

Shutterstock

Svi kojima su dioptrijske naočale dio svakodnevnice, vrlo dobro znaju kako su one zapravo ˝potrošno dobro˝ te kako ih s vremena na vrijeme moramo promijeniti.

No, kako prepoznati pravo vrijeme za zamjenu naših dioptrijskih naočala?

Definitivno, jedan od najvažnijih, ali i najjasnijih čimbenika je promjena dioptrije. Onog trenutka kada shvatimo da s postojećim dioptrijskim naočalama više ne vidimo dobro, pravo je vrijeme za njihovu zamjenu. Osim što bi nam takav “zamagljeni” vid mogao stvarati poteškoće u kvaliteti obavljanja dnevnih aktivnosti, dobro je poznato da bi se nošenjem naočala s neadekvatnom dioptrijom naš vid još dodatno pogoršao.

Sunčane naočale uskoro nećemo skidati s glave, a ova tri modela bit će apsolutni hit

Promijenite samo leće

Navedeno svakako možemo regulirati i zamjenom samo naočalnih leća, no činjenica da moramo promijeniti naočalne leće, može nam biti i dobar razlog za odabir novih dioptrijskih okvira, bez obzira želite li u potpunosti promijeniti stil ili samo osvježiti svoj image.

Razmislite je li vaš vid s postojećim dioptrijskim naočalama jednako bistar kao u početku nošenja, te ako je odgovor ne, savjetujemo vam da se svakako zapitate i obavite kontrolu vida.

Osim toga, kao bitan čimbenik ističe se briga o održavanju samih naočala. Kao i sve druge stvari, i naočale zahtijevaju odgovarajuću brigu te se na njima, možda čak i u malo većoj mjeri, vrlo lako mogu primijetiti znakovi lošeg održavanja.

Mogu li umjetne trepavice oštetiti vid?

Pažljivo rukujte svojim naočalama

Naočalne leće vrlo su osjetljive i bez obzira kakve sve zaštitne slojeve imali, moramo jako dobro paziti da ih ne oštetimo jer upravo ti slojevi štite naše oko i pomažu nam imati dobar vid. Svoje naočale pažljivo čistite, najbolje na način u koji vas je uputio vaš optičar, pri tome izbjegavajući vlažne maramice koje su u današnje vrijeme u sve široj upotrebi. Upravo one, zbog svog sastava, mogu oštetiti zaštitni sloj naočalne leće.

Svakako veliku pozornost obratite na rukovanje samim naočalama kako bi njihov životni vijek bio što duži. Naočale je potrebno pažljivo odlagati – nikad na stranu naočalne leće, a najsigurnije u pripadajuće kutijice ili futrole.

Svi navedeni savjeti pomoći će vam u pravilnom rukovanju i održavanju vaših dioptrijskih naočala, a samim time i utjecati na njihovu dugovječnost. Kada i sami primjetite kako su naočalne leće izgrebane, budite sigurni da je pravo vrijeme za zamjenu dioptrijskih naočala, ne samo iz estetskih razloga,već i zbog sigurnosti i zdravlja vaših očiju.

Ne postoji točna preporuka kada je pravo vrijeme za zamjenu dioptrijskih naočala, no ukoliko slijedite neke od gore navedenih smjernica, zasigurno ćete i sami moći procijeniti pravi trenutak. U svakom slučaju, podsjećamo vas na važnost redovite kontrole vida i dioptrije koju biste, zbog vlastitog zdravlja, svakako trebali obaviti svake dvije godine. Neka briga o vašem zdravlju bude i prvi korak u procijeni ogovarajućeg vremena za zamjenu vaših dioptrijskih naočala!

Kada je pravo vrijeme za zamjenu dioptrijskih naočala?

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo