Zdravlje

Zdravlje

Kako dalje nakon gubitka voljene osobe

Malo stvari u životu nas tako lako može dići u nebesa kao sretna ljubavna veza. Isto tako, najtužnije događaje u životu povezujemo s gubitkom voljene osobe. Krenuti dalje nakon gubitka velik je izazov. Suočite se s njim, uzmite potrebno vrijeme kako bi stali na noge, i otvorite vrata novim avanturama. Nova ljubav se najlakše pronalazi kad su strpljenje i hrabrost u balansu.

Postoje koraci pomoću kojih čete skupiti snagu, povjerenje, i želju za novim početkom.

1. Malim koraci do velikih promjena

Budite strpljivi. Skakanje iz veze u vezu sigurna je formula za katastrofu. Velika je greška upustiti se u emotivni odnos kad jedva stojimo na nogama. Suočite se sa strahovima, osjećajem nemoći i panike. Uspostavite ravnotežu u životu prije nego se upustite u novi odnos. Korak po korak.

2. Vodite brigu o sebi

Naučite se osjećati dobro bez partnera, budite dobri prema sebi, volite se. Napravite listu stvari koje možete učiniti za sebe. Uključite prijatelje i obitelj u život, vježbajte, jedite zdravo, otkažite stresne sastanke. Ukratko, ugađajte si. Rješavanje negativnih emocija omogućava dobrim stvarima da pronađu put u vaš život.

3. Usvojite nove vještine

Krenuti dalje nakon teškog prekida uključuje ozbiljan rad, hrabrost, vjeru i posvećenost. Tuga može biti “otporna” na naše mehanizme obrane. Naučite procesuirati kompleksne emocije poput tuge i sreće novim naučenim vještinama. Ne dozvolite da vam obrambeni mehanizmi poput izbjegavanja problema, povlačenja u sebe ili želje za osvetom upropaste šansu za novi početak.

4. Nađite novu razonodu

Imat ćete više vremena nego inače, pa ga pametno iskoristite umjesto da padate u depresiju. Idite na tečaj jezika, bavite se sportom, družite s prijateljima. Na taj način stvarate još jedan osobni cilj koji će zaokupiti vašu pažnju i skrenuti je od razmišljanja o toj osobi.

5. Oprostite

Oprostite sebi i bivšem partneru, bez obzira tko je doveo do konačnog prekida. Za oproštaj treba vremena, stoga se ne krivite ako mu ne uspijete oprostiti u kratkom roku. Ne ulazite u nove odnose s gorčinom.

Povratak ljubavi znači povratak životu, povratak sebi samom u najboljem obliku.

A. Abrahamsberg

 

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo