Zdravlje

Zdravlje

Kako izabrati lijek protiv prehlade?

Ponajprije, ne preporučuju se složeni lijekovi za prehladu, od kojih mnogi “obećavaju” istodobno ublažiti curenje nosa, vrućicu i kašalj.

Birajte lijekove namijenjene onome što vama treba. Što više sastojaka uzimate, to je veća vjerojatnost neugodnih nuspojava kao što su pospanost, vrtoglavica, nesanica ili želučane tegobe.

Najuobičajenija sredstva za suzbijanje simptoma prehlade:

lDekongestivi

Ublažavaju začepljenost (kongestiju) nosa. Kod nekih ljudi izazivaju napetost ili nesanicu pa zato razmislite prije no što ih uzmete navečer.

Analgetici (aspirin, acetaminofen, ibuprofen)

Snižavaju tjelesnu temperaturu i ublažavaju glavobolju i bolove u mišićima koji prate prehladu i gripu. Neki stručnjaci smatraju da ti lijekovi utječu na imunološki odgovor organizma pa katkada čak i pojačavaju začepljenost nosa.

Sredstva protiv kašlja (antitusici)

Ublažavaju kašalj i često imaju umirujuće djelovanje pa time olakšavaju noćni san. Ne preporučuju se jer zaraženi sekret ostaje u bronhima, a trebalo bi ga iskašljati.

kSredstva za iskašljavanje (ekspektoransi)

Razrjeđuju sluz u bronhima i olakšavaju iskašljavanje. Gotovo jednak učinak postići ćete budete i pili 2 do 3 litre tekućine na dan.

Antihistaminici

Koče lučenje histamina odgovornog za očitovanje alergijskih reakcija (izlaženje tekućine iz žila zbog čega se pojača lučenje sluznica i one zadebljaju) što izaziva peckanje u očima, sekreciju iz nosa i kihanje. Oprez: neki stručnjaci smatraju da kapljice antihistaminika ugušćuju sekret u nosu i otežavaju mu istjecanje pa čak povećavaju sklonost sekundarnim bakterijskim infekcijama.

 

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo